Zapadnohercegovačka županija čini sve kako bi umanjila crnu statistiku

Stanje sigurnosti u prometu u BiH je katastrofalno. Dovoljno je reći da na cestama pogine oko 380 osoba godišnje.

U usporedbi s Europom – to je 3 puta više. U Zapadnohercegovačkoj županiji poduzimaju sve kako bi umanjili crnu statistiku. Na cestama ZHŽ-a godišnje je u prosjeku 1.286 prometnih nesreća. U njima smrtno strada 17 osoba. Najčešći uzrok je prebrza vožnja.

Sjeverna obilaznica najopasnija je prometnica u Posušju. Prolazi gusto naseljeno područje, ima tri prometne trake. Pravac je u posljednjih deset godina cijelu općinu zavijao u crno, Posušju je donio zloglasni rekord, odnio mlade živote. Posljednji – 14-godišnju djevojčicu dok se igrala pred svojom kućom.

Damir Čutura, glasnogovornik Uprave policije MUP-a ZHŽ-a, kazao je kako je, nakon njihove inicijative, u suradnji s uredom načelnika općine Posušje, i osnovanog Vijeća za prevenciju kriminaliteta u općini Posušje, tu postavljen stacionarni radar, nakon čega je okruženje za djecu postalo sigurnije.

Još jedna crna točka je prometno raskrižje Posušje – Grude. Kritičnu infrastrukturu zamijenit će kružni tok vrijedan pola milijuna maraka.

“Neke stvari pokušavamo barem popraviti. U zadnje vrijeme stavljamo mobilne radare na određenim dionicama gdje se pokazalo da je najveći broj bio smrtno stradalih i ozlijeđenih i već ima učinaka”, objašnjava načelnik Općine Posušje Branko Bago.

U ovoj županiji svake godine bude uručeno najmanje 300 prekršajnih naloga zbog upravljanja motornim vozilom bez položenog vozačkog ispita. Djeca sjedaju za volan – a to nitko osim roditelja ne može bolje nadzirati.

federalna.ba

 

2 komentara

 1. 1. Upravljanje vozilom bez vozačke dozvole – krivično djelo, a ne prekršaj. meni je to isto kao ilagalno posjedovanje oružja, a možda i gore.

  2. Prekoračenje brzine, drastično više od dozvoljene (duplo i više), kažnjavati kaznama u vrijednosti vozila tj. oduzimanjem vozila dok se kazna ne plati, a uz to oduzimanje vozačke na duže vrijeme.

  3. Uz kritična mjesta treba predvidjeti i kritično vrijeme. Na primjer u jutarnjim satima prometnica prema mostaru
  postaje trkaća staza. Kasno se polazi na posao, pa da bi se izbjeglo kašnjeje ugrožava se i tuđi i svoj život.

  4. U noćnim satima policajci obično spavaju u autu, a poslijeponoćni sati su najkritičnije vrijeme.

  Gospodo. Ne izmišljajte toplu vodu, samo donesite zakone i primjenjivajte isti.
  A onda se zapitamo. Zašto donositi nove zakone kad no ove postojeće ne provodimo.

  Like(1)Dislike(0)
 2. Mini čovjek – maksi pamet!
  Čudo jedno!

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.