Zapošljavanja koja su izazvala bijes građana BiH: Krvnim srodstvom do blistave karijere

Građani Bosne i Hercegovine svjesni su toga da glomazna državna služba služi za zapošljavanje djece i obitelji bh. političara. Proteklih godina brojna zapošljavanja i imenovanja izazvala su bijes građana BiH koji nije promijenio ništa. Državna služba i dalje je rezervirana za podobne, a realni sektor za sve ostale građane BiH.

Etničke razlike nisu spriječile domaće političare da se slože kako je najbolje mjesto za zaposlenje njihove djece državna služba, odnosno institucije, agencije ili firme u vlasništvu države ili entiteta. Na drugoj strani, vlasti poručuju građanima BiH da se pridržavaju reformske agende koja je jasno precizirala da svi nivoi vlasti moraju raditi na smanjenju javne potrošnje.

Da se agenda od koje zavisi ekonomski napredak BiH ne odnosi na djecu političara nedavno su potvrdili federalni premijer Fadil Novalić i ministrica financija FBiH Jelka Milićević. Naime, javnost je ostala šokirana informacijom da je Ada Novalić, kćerka premijera FBiH, bez ikakvog natječaja zaposlena u Financijsko-informatičkoj agenciji (FIA). Ovu informaciju potvrdio je direktor FIA-e Esad Mahumutović koji je kazao da je sve uradio u skladu sa zakonom. Danas je potvrđeno kako je Ada Novalić pod pritiskom javnosti iz moralnih razloga podnijela ostavku.

U FIA-i je kao pripravnica zaposlena i Negra Mašović, kćerka delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH Amora Mašovića. Mahmutović je njeno zaposlenje pokušao opravdati rečenicom: “Zar nije sa moralnog aspekta gospodin Amor Mašović zaslužio da njegovo dijete radi”.

Na radno mjesto stručne savjetnice za financijske aspekte upravljanja projektom u federalnoj Agenciji za vodno područje Jadranskog mora u svibnju ove godine zaposlena je Sanja Đolo, kćerka federalne ministrice financija Jelke Milićević. Iz ove agencije kazali su također da je sve urađeno prema zakonu te da im je Vlada FBiH dala odobrenje da raspišu natječaj na kojem je kasnije zaposlena Đolo.

Zakon je poštovan i prilikom imenovanja Lucije Ljubić-Lepine za novu šeficu Misije pri UN-u u Ženevi. Inače, Lucija je kćerka zastupnika u Hrvatskom saboru Bože Ljubića koji je u BiH obnašao brojne javne funkcije od zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, delegata u Domu naroda PSBiH, državnog ministra komunikacija i prometa te federalnog ministra zdravstva. Također, brat Bože Ljubića Mariofil Ljubić zaposlen je kao zamjenik pravobranitelja BiH, a javnosti je od ranije poznat i kao ombudsman za ljudska prava BiH.

U Obavještajno-sigurnosnoj agenciji zaposlen je Aleksandar Špirić, sin zastupnika SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH Nikole Špirića. Aleksandar Špirić u svojim dvadesetim godinama zaposlio se u Ambasadi BiH u Srbiji, gdje je bio angažiran kao sekretar bosanskohercegovačke diplomatske misije u Beogradu.

Po povratku u BiH Špirić se zaposlio u Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH, dok je njegov otac izabran za predsjedavajućeg Zajedničke komisije Parlamenta BiH za nadzor nad radom OSA-e.

“To nije sukob interesa. Znate li vi koliko OSA ima zaposlenih? U prvom sazivu bio sam predsjedavajući te komisije. To je Komisija koja se bavi ocjenom zakonitosti rada službe, ne provodi niti zna za istrage”, kaže Nikola Špirić.

Javnost je 2014. godine informirana i o tome da je sin Željke Cvijanović, premijerke Republike Srpske, dobio posao pripravnika u Elektroprijenosu BiH, iako je imao najmanji prosjek ocjena u odnosu na ostalih 12 kandidata koji su se prijavili na to radno mjesto.

Iz dokumentacije je vidljivo da je Filip Cvijanović izabran kao prvi na listi kandidata, s najvećim brojem bodova, iako je imao manji prosjek ocjena od ostalih kandidata, kao i da je manje vremena proveo na evidenciji nezaposlenih. Za izbor kandidata presudili su bodovi dobiveni na intervjuu s kandidatima, odnosno subjektivna procjena komisije o kvalifikacijama i sposobnostima kandidata.

Krajem prošle godine Vijeće ministara BiH donijelo je rješenje o imenovanju Davorina Primorca za direktora Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA). Mediji su tada izvijestili kako je Primorac zet predsjednika HDZ-a i člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragana Čovića.

Još 2011. godine Gorica Dodik, kćerka predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, postavljena je na mjesto šefice kabineta Željke Cvijanović koja je u tom trenutku obnašala dužnost ministrice za ekonomske odnose i regionalnu suradnju RS-a.

Sin zastupnice SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dušanke Majkić zaposlen je u Poreznoj upravi RS-a. Riječ je o Dejanu Majkiću koji je prije zaposlenja u Poreznoj upravi RS-a radio u Agenciji za državnu službu RS-a.

Građani BiH još uvijek pamte i imenovanje Mirsada Nikšića za direktora Autocesta Federacije BiH. Mirsad je brat bivšeg premijera FBiH i predsjednika SDP-a BiH Nermina Nikšića.

Supruga Jasenka Selimovića, bivšeg šefa Kluba SDP-ovih zastupnika u Parlamentu FBiH Andrea Selimović postala je 2012. godine savjetnica u kabinetu generalnog direktora “Elektroprivrede”. Na budžetu je zaposlena i Katarina Kamočaji supruga Igora Kamočajija, nekadašnjeg dogradonačelnika Sarajeva i predsjednika Županijskog odbora SDP-a u KS. Katarina je zaposlena na mjesto glasnogovornice JP BH Pošta.

Oštre reakcije javnosti izazvalo je i imenovanje Sebije Izetbegović, supruge predsjednika SDA i člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, na poziciju direktorice Opće bolnice u Sarajevu, a poslije i Kliničkog univerzitetskog centra Sarajevo. Izetbegović je bila jedina kandidatkinja za poziciju direktorice KCUS-a.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u rujnu 2016. godine broj registriranih nezaposlenih osoba u BiH iznosio je 514.935.

klix.ba

4 komentara

 1. Šta tu ima čudno , svi oni koji razmišljaju drugačije, puše cijeli život !?

  Like(0)Dislike(1)
 2. Ovaj objavljeni članak o stanju u društvu je i svakom čovjeku opće poznato i to se događa od 1945.god.i sve do dana današnjeg.

  U državne službe su se gotovo svi zapošljavali koji su bili rodbinski ili partijski vezani ili dosta ih uz mito,a ostali i to uz nečiju preporuku u realni sektor.

  U današnje vrijeme rijetko se i raspisuje javni natječaj ili ako se i raspiše zbog neke zakonske procedure unaprijed je određeno ko će biti primljen.

  Mladi fakultetski obrazovani se stalno javljaju na te nekakve natječaje nebili im se posrećili al im je postalo već odavno jasno da je to sve uzalud jer pojedini i ako nemaju adekvatnu školsku spremu to riješe preko noći ima škola na svakom koraku.

  A privatnim firmama s takvim diplomama i ne trebaju jer tu treba i znati raditi a radnička prava i ne postoje.
  Zato se svi tatini sinovi i podobni trpaju u državne službe i firme jer tu jedan koji je školovan potegne za trojicu a kancelarije su prepune.

  Pogledajte samo općinsko vijeće i tko se sve nalazi u njemu i čiji su to sve igrači.
  Koja demokracija,koji izbori??
  To je samo igra demokracije i pokušaj mazanja očiju ljudima.

  Sve se već zna unaprijed.
  I SKJ je imao svoje nekakve izbore al se unaprijed znalo tko će biti izabran.
  Država,županija kao i općina sve je privatizirano.

  Obični ljudi su samo robovi koji svojim teškim mukotrpnim radom trebaju i za njih zaraditi plaću.

  Al pošto ih je takvih sve više a kancelarije pretrpane izmišljaju neka nova radna mjesta da ih potrpaju.

  Sve što je narod godinama gradio ,sve te državne firme i ustanove su privatizirane i zapošljavaju se samo oni koje oni žele.

  I neka netko argumentirano kaže da se nismo vratili u robovla-sničko društvo. Mogu samo oni koji su se uvukli po podobnosti u taj državni sektor i naravno to brane a što ogroman broj omladine i sa završenim VSS nema posla ili radi koje kakve poslove il čim mu se pruži bilo kakva prilika bježi vani.

  Do kada ovako to samo Bog zna. Al zasigurno bih se trebale uskoro dogoditi nekakve promjene jer ovakva država, ovakav nered i ustroj u njoj je kratkog vijeka.

  Like(5)Dislike(0)
 3. za ovaj predhodni komentar ,, aninimo; djelom se mogu složit ali moraš znat da je u bivšoj državi svako rukovodeće radno mjesto u državnoj službi bilo reizborno, samim tim je i nepotizama te korupsije bilo puno manje.A šta sada, koje rukovodeći državni službenik on je do groba službenik jer je zaštićen, samim tim evo nepotizma evo korupcije.

  Like(0)Dislike(0)
 4. Tate i mame u državnim firmama rade do penzije i onda na njihova mjesta sjedaju njihova djeca .Ovako nije bilo ni za vrijeme kraljevine Jugoslavije moja narode.

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.