Zastrašujući razmjeri urušavanja obrazovanja u BiH zbog prevara studenata na ispitima

U Bosni i Hercegovini je po prvi put dokumentirana studija koja govori o prevarama studenata na ispitima i urušenom visokom obrazovanju.

Studija nazvana “Nelegalni oblici stjecanja znanja na visokoškolskim institucijama u Bosni i Hercegovini”, pokazuje zastrašujuće razmjere urušavanja obrazovanja u našoj zemlji na koje akademska zajednica nema odgovor.

Različiti oblici nelegalnog stjecanja diploma od prepisivanja na ispitima do plagijarizma nisu samo globalni fenomen. Sve više uzimaju maha i u našoj akademskoj zajednici.

Varalicama naročito ide na ruku procvat tehničkih dostignuća, a sama akademska zajednica s tim se ne može izboriti. 

“Limitirani smo, da na primjer, možemo imati uređaje za ometanje tehnologije”, kaže prof. Nerzuk Ćurak, jedan od autora studije. “Zašto je to važno? Ako ne zaustavimo ovu eroziju obrazovanja , mi ćemo kao društvo i kao zajednica propasti!”

Studenti su vrlo svjesni problema varanja i njegovog obujma na visokoškolskim ustanovama, pokazali su rezultati ankete rađene među ovom populacijom u Sarajevu, Mostaru, Zenici i Banja Luci. Radije sami priznaju da varaju, nego što prijavljuju kolege koji to rade. 

Ovu studiju u akademskoj zajednici smatraju od povijesnog značaja. Trebala bi, kažu, biti upućena zakonodavcu kao orijentir za njihove buduće intervencije. 

“Ovo istraživanje tek otvara vrata narednih, vrlo važnih elemenata u potpunoj analizi visokog obrazovanja.  Ono mora nužno obuhvatiti i samu akademsku zajednicu. Bojim se reći da akademska zajednica nije spremna to uraditi. Bojim se da je, više nego ikad, podložna političkim hirovima”, kaže dr. sc. Asim Mujkić, profesor etike na FPN UNSA.

Poseban problem u obrazovanju je i korupcija koja nagriza kompletnu strukturu akademskog bića. 

„Kako ja vidim prelaženje preko takvog stanja je zapravo i potreba da akademska zajednica izađe iz tih akademskih okvira i izbori se za svoje mjesto u društvu, da se izbori za autonomiju univerziteta”, kazao je Srđan Blagovčanin iz Transparency Internationala BiH.“ (bhrt.ba)

2 komentara

  1. stid me napisati ime,ne bojim se

    Kako vas nije stid,što je sa privatnim fakultetima gdje se kupuju diplome.Dajte malo njih spomenite i njihovu stručnost,zar mislite da smo svi budale.

    Like(10)Dislike(0)
  2. Pa sa obzirom da je drustvo sazdano od kupljeni diploma kojima prednjace politika policija razna ninistarstva i cak obrazovne ustanove stoje cudno vec dvadeset godina je nacelo budale se muce za nesto a akosi glup kupi diplomu a danas najvise zavrseni skola je iz santiceve ulice i razni restorana u vremenu devedeseti i tako pametni odlaze budale ostaju

    Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.