Zastupnici iz BiH najneaktivniji u Hvatskom saboru

Da su neki zastupnici prespavali mandat u hrvatskom Saboru pokazuje istraživanje koje je proveo Jutarnji list.

Najmanje javljanja za riječ imali su zastupnici iz 11. izborne jedinice, odnosno iz dijaspore, izabrani u hrvatski Sabor iz Bosne i Hercegovine, kako bi predstavljali Hrvate iz BiH.

HDZ-ovac Perica Jelečević javio se tek dva puta, kao i njegova stranačka kolegica Marija Rapo, koja je u Saboru zamijenila glavnog tajnika HDZ-a Milijana Brkića. Ona je, navodi Jutarnji list, krenula njegovim stopama jer su u Brkićevoj statistici ostala zabilježena tek četiri javljanja.

U kampanji puno obećano, a u praksi očito malo ispunjeno, jer s ukupno četiri javljanja dvoje zastupnika iz BiH teško da se može napraviti bilo što za Hrvate u Bosni i Hercegovini, unatoč gorućim problemima čija se rješenja mogi inicirati kroz hrvatski Sabor, upravo preko zastupnika iz dijaspore.

”Premda se HDZ-ovce itekako čuje u sabornici, upravo njihov predsjednik Tomislav Karamarko predvodi listu zastupnika s najmanje javljanja. Statistika bilježi tek pet njegovih istupa sa saborske govornice, od toga samo dva uime Kluba te tri replike”, piše Jutarnji list i navodi kako u klub onih koji su ovaj mandat gotovo prespavali, unatoč plaćama od 16.000 kuna naviše, ulazi Željko Kerum bez ijednog javljanja, kao i SDP-ovci Josip Vuković i Darko Ledinski.

S druge strane, apsolutni saborski rekorder je HDSSB-ovac Boro Grubišić koji je u protekle tri i pol godine za mikrofon u Saboru stao čak 1.815 puta. U stopu ga prati bivši laburist Branko Vukšić s 1.620 javljanja u sabornici, a u redovima najveće oporbene stranke najaktivniji je Ivan Šuker, piše Jutarnji list.

Taj nekadašnji HDZ-ov ministar financija za riječ se javio 1.574 puta, a od toga čak 714 puta za repliku. Šuker obara još jedan rekord – ima najviše izrečenih kazni zbog istupa, ukupno devet, od toga šest opomena i tri oduzimanja riječi.

Među SDP-ovcima u Saboru se najviše može čuti Ingrid Antičević Marinović sa 576 javljanja, od toga 423 replike ili odgovori na repliku. Pokazuju to podaci službene statistike Hrvatskog sabora o aktivnostima zastupnika u ovom mandatu, odnosno 7. sazivu zaključno sa 16. sjednicom jer 17. još traje.

3 komentara

 1. A jesu vam zastupnici. Oni su tu isključivo zbog novca.
  Zašto bi išta radili kad ne moraju.

  Like(1)Dislike(0)
 2. eto kad pošalju trupine u sabor a da je trupac zdrav iznjega bi barem izaša neki listić

  Like(1)Dislike(0)
 3. Kakvi zastupnici I bakraci,to su ljencuge I supljoglavci.

  Like(1)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.