Zastupnici Skupštine Zapadnohercegovačke u 2016. na sjednicama proveli svega 12 sati

Vlada Županije Zapadnohercegovačke je zadržala poziciju vlade s uvjerljivo najnižom produktivnošću od svih županijskih vlada, navode Centri civilnih inicijativa te navodi kako je u 2016. godini razmotrila svega 258 mjera, dok se obujam razmotrenih mjera drugih županijskih vlada kreće od 507 do čak 1791.

Vlada ŽZH je, naime, u 2016. g, održala svega 31 sjednicu, što je manje od iti jedne druge županijske vlade. Pri tomu, s tek osam mjera po sjednici, u prosjeku, Vlada ŽZH je jedina čija je učinkovitost ispod dvoznamenkastog broja. Usporedbe radi, Vlada SBŽ, sa svega pet održanih sjednica više od Vlade ŽZH, radeći tempom od 42 i pol razmotrene mjera po sjednici, razmotrila je preko 1500 mjera u promatranom razdoblju, odnosno 6 puta više od Vlade ŽZH.

CCI u izvještaju o rado ove vlade navodi kako u strukturi mjera razmotrenih na vladi ŽZH, tijekom 2016. godine, dominiraju mjere dnevno-operativnog karaktera. S druge strane, zakoni predstavljaju tek 6,6% od ukupnog broja razmatranih mjera. Sa 13 utvrđenih zakona, Vlada ŽZH je, u 2016. godini, nastavila kontinuirani pad, koji traje od 2013. i postigla svoj najlošiji rezultat u posljednjih 6 godina.

Nije utvrđena niti jedna strategija – i to ne samo u promatranom razdoblju, nego od početka aktualnog mandata. Vlada ŽZH, naime, jedina je županijska vlada koja je u drugu polovicu svog mandata ušla bez iti jedne utvrđene strategije.

Loša usredotočenost rada vidljiv je i iz činjenice da se vlada, u 2016. godini, dva i pol puta više nego zakonima, bavila kadrovskom politikom. Naime, 82% donesenih rješenja se odnosi na odluke o razrješenjima i imenovanjima.

U izvještaju se navodi kako programi rada, ni vlade, ni skupštinežzh, ponovno nisu usvojeni na vrijeme te da pored poslovnika, vlada ŽZH kontinuirano krši i zakon o proračunima Federacije BiH jer sedmu godinu za redom Proračun Županije se usvaja po žurnom postupku i bez organiziranja javne rasprave.

S druge strane, Skupština ŽZH, u 2016. godini, je u radu na sjednicama provela tek 12 sati – i to računajući i stanke. U prosjeku, zastupnici su, dakle, na sjednicama, proveli tek 1 sat mjesečno.

Iako je u promatranom razdoblju održano svega 10 sjednica Skupštine, na samo 2 su nazočili svi zastupnici. Za 12 mjeseci postavljeno je ukupno svega 18 zastupničkih pitanja i pokrenute 2 inicijative. 15 zastupnika nije postavilo/pokrenulo niti jedno pitanje/inicijativu u 2016. godini, 11 zastupnika nije se, u 2016. javilo za raspravu niti po jednoj točki dnevnog reda. U promatranom razdoblju, niti jedan zastupnik Skupštine ŽZH nije Skupštini podnio niti jedan prijedlog nekog zakona.

Bljesak.info 

8 komentara

 1. Jesu li im i zato krivi muslimani i srbi. Zanimljivo bi bilo vidjeti koliko su naplatili u tom razdoblju.. ej narode, narode, što ne uzmeš stvar u svoje ruke.

  Like(3)Dislike(0)
 2. Valjda su toliko pismeni pa oni taj zadatak brzo odrade,sve cvjeta i plate primaju!

  Like(2)Dislike(0)
 3. Bolje je da rade sto manje manje ce gluposti napravit

  Like(0)Dislike(0)
 4. Zasto bi ista mijenjali i predlagali kad je sve super ovako, sve cvjeta , sve je uredno i ne treba nista mijenjati

  Like(0)Dislike(0)
 5. Slažem se, bolje je da ništa ne donose i ništa ne rade. Najbolje nek miruju od svega da be s*ebu i ovo sto donekle funkcionira. Inace mislim da imaju oko 2000 mjesecno, nisam siguran al mislim da je tu negdje.

  Like(0)Dislike(0)
 6. Izglasali bio oni nesto ds imaju izere mozga.

  Like(0)Dislike(0)
 7. Naj bolje plaćena satnica na ovoj planeti.

  Like(0)Dislike(0)
 8. Paraziti kakvih nikad i nigdje nije bilo. Bez imalo su srama, obraza, poštenja, morala i karaktera. Pravi proizvod i slika i prilika njihovih stranačkih vođa.

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.