Zastupnički dom Parlamenta FBiH usvojio izmjene Zakona o igrama na sreću

Zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH danas su sa 67 glasova “za”, tri suzdržana i 11 protiv usvojili izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću, koje je predložila Vlada Federacije BiH po hitnom postupku.
Zastupnici klubova SDA i SBB-a iskazali su podršku zakonu navodeći da je ovo rezultat reguliranja ove oblasti – igara na sreću, u kojoj će primjenom zakona svi priređivači biti dovedeni u istu poziciju.

Klub Koalicije predvođene HDZ-om bio je stava da zakon nije provodiv smatrajući da će prihodi pasti za 20 posto, te da će se ugasiti svi privatni priređivači igara na sreću, a da će opstati Lutrija BiH.

Iz opozicijskih klubova zastupnici su izrazili razočarenje predloženim izmjenama i dopunama, tvrdeći da se time vrše izmjene drugih zakona, prije svega Zakona o porezu na dohodak što načelo lex specialis ne dopušta.
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić ranije je zastupnicima obrazložio da su izmjene i dopune izvršene u četiri grupe: tehničke promjene, redefinicija naknada, porezi od dobitaka na sreću i raspodjela prihoda.

U pogledu naknada, koje su iznosile 300 KM paušalne plus pet posto, kazao je da su “svi dovedeni u istu poziciju, jer je predloženom izmjenom iznos pet zamijenjen sa 10 posto po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću i po osnovu dobitaka učesnika igara na sreću”.

– Na cijeli iznos uplate i isplate iznimka je jedino dobici u nagradnim igrama gdje je dobitak u stvarima. Tu se oporezuju stvari prema tržnoj vrijednosti dobitka iznad 100 KM – kazao je Novalić.
Do sada su porezi od igara na sreću bili definirani Zakonom o dohotku, a sada je uveden pojam poreza od igara na sreću.
Prihodi više ne pripadaju županiji, jer su ovim izmjenama definirani kao „opći prihodi”, pri čemu 10 posto ide općinama za sve slučajeve osim kada nije moguće nominirati mjesto igre, što se odnosi na sms igre i internet.

– To se nominira na mjestu priređivača igre, ali je prihod federalni – kazao je Novalić, dodajući da naknada i dalje pripada federalnom proračunu.
Da bi ove zakonske izmjene mogle stupiti na snagu potrebno je da budu odobrene i u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.