Zastupnički dom Parlamenta FBiH usvojio prijedlog Zakona o radu

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je večeras Prijedlog zakona o radu koji je jučer usvojen u Domu naroda.

Protiv Prijedlog zakona glasalo je 30 zastupnika, a ‘za’ je glasalo njih 50 što je bilo dovoljno za usvajanje, dok suzdržanih nije bilo.

Prethodno je premijer Federacije BiH Fadil Novalić obavijestio zastupnike da Vlada, na hitnoj sjednici održanoj u pauzi sjednice Doma, nije prihvatila nijedan amandman na Prijedlog zakona o radu na Prijedlog zakona o radu Kluba zastupnika SDP-a, kao ni Kluba zatupnika BPS-a, niti amandmane Kluba SDP-DF-SBB, ni amandmane zastupnika SDP-a Damira Mašića i zastupnice SBiH Azre Hadžiahmetović.

Dodao je da je Vlada FBiH prihvatila amandman Azre Hadžiahmetović ali on neće biti uvršten u Zakon o radu FBiH već u opći kolektivni ugovor, a isto važi i za zahtjev zastupnika Naše stranke Dennisa Gratza.

Predstavljajući Prijedlog zakona o radu premijer FBiH Fadil Novalić rekao je da će taj zakon otvoriti put reformama, zapošljavanju i članstvu u Europskoj uniji, te da je potreban za poticanje domaćih i stranih investitora, ohrabrivanja poslodavaca da zapošljavaju, ali i zbog pristupa europskim fondovima.

Tijekom rasprave koja je prethodila glasanju zastupnici SDA, HDZBiH i BPS-a podržavali su usvajanje Prijedloga argumentirajući to stavovima da je bolji od važećeg, te da će njegovo usvajanje polučiti pozitivne rezultate.

Zastupnici SDP-a, DF-a i SBB-a protivili su se usvajanju ističući da zakon predstavlja treću i završnu fazu “pljačke radnika nakon pretvaranja društvene imovine u državnu i tajkunske privatizacije te imovine od ljudi bliskih vladajućim strankama, te da pojednostavljuje otpuštanje radnika, preferira rad na određeno vrijeme i da u njemu ne postoji obaveza potpisivanja kolektivnih ugovora”.

3 komentara

 1. Prije iducih izbora trebamo se sjetiti tko je glasao za novi zakon da se jos vise smanji malo ovih prava koje su imali radnici…kakvo bolje zaposljavanje,otpusti 5 radnika da im ne das ugovor na neodredeno i zaposli 5 drugih,i tako neudogled…sram ih bilo,i onda se cude sto idemo vani raditi,moramo kada nas tjeraju…

  Like(0)Dislike(0)
 2. ovaj zakon o radu je ropstvo ma u kakav celofan ga umatali…

  Like(0)Dislike(0)
 3. Riki puteševica

  Ovo je pravi zakon da nije ne bi ga podržao HDZ.Bravo

  Like(1)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.