Zavirite u nove kazne u prometu: Ni pješaci ne smiju tipkati na mobitel!

Izmijenjeni Zakon o osnovama sigurnosti prometa na putevima u Bosni i Hercegovini, koji je usvojen u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH), a nakon toga i u Domu naroda PSBiH pooštrava kaznenu politiku za sudionike u prometu koji krše zakon, a novčane kazne su povećane u brojnim segmentima poput brze vožnje, nevezanja pojasa, ponašanja novih vozača, ali i razgovora na mobilni telefon.

Zakon će stupiti na snagu nakon što ga predsjedatelji oba doma PSBiH potpišu, nakon čega bi trebao biti objavljen u Službenom listu BiH, a očekuje se da će do toga doći sredinom veljače.

”Novim zakonom je predviđeno i kažnjavanje pijanih suvozača. Također, oni koji su tek položili vozački ispit dvije godine neće moći sami voziti automobil od 12 do 4 sata ujutro”, rekao je za Dnevni avaz ministar prometa i komunikacija BiH Ismir Jusko.

Kazne za nevezanje pojasa iznosit će od 100 do 300 KM, dok će kazna za držanje djeteta u krilu biti nešto veća i iznosit će 500 KM. Kazne za prekoračenje brzine veće od 30 kilometara na sat, će umjesto dosadašnjih 200 KM, iznositi i do 1.000 KM. Osobe koje odbiju alkotestiranje, a imaju više od 1,5 promila alkohola platit će kaznu od 400 do 1.000 KM.

Kazne od 400 do 1.000 KM su propisanje za vozače koji voze neregistrirane automobile, kao i za one koji voze djecu mlađu od 12 godina na prednjem sjedištu. Država će naplaćivati i izazivanje prekomjerne buke, a kazne će se kretati od 50 do 250 KM. Biciklisti i motociklisti bez zakopčane kacige plaćat će 50 KM.

Novim zakonom propisane su i kazne za pješake koji na prometnici koriste mobilni telefon ili imaju slušalice u ušima (40 KM), vožnju bez upaljenog kratkog svjetla (30 KM), kao i za bicikliste ili motocikliste koji prevoze pijane osobe (30 KM).

ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O OSNOVAMA SIGURNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA U BOSNI I HERCEGOVINI by Mirza Dautbegovic on Scribd

13 komentara

 1. Udri Mujo u tepsiju

  Like(0)Dislike(0)
 2. Napravite biciklističke staze i undan naplatite kaznu nema se ni di vozit

  Like(5)Dislike(1)
 3. Već vidim sina ćaća odo ja u disko doć ću iza 4 ujutro jer u 2 nesmim vozit kaznit će me policija

  Like(5)Dislike(1)
 4. Ćaća ja malo popijo pojača muziku u autu oni mi napisali 3000km dobro mozda sam malo brze vozijo

  Like(1)Dislike(0)
 5. Jebi im mater štaș plaćat to će u zastaru

  Like(2)Dislike(0)
 6. Zakon stupa na snagu kad policija nauci napamet koje su nove cjene kazni to je za 2_3 god

  Like(2)Dislike(0)
 7. Još mi napiši kaznu ako prdnem u autu pa smrdi…

  Like(5)Dislike(1)
 8. Ali zato omca oko radara i prema zemlji

  Like(0)Dislike(0)
 9. Kolike su kazne za penzionere koji su nam uvalili kartice za digitalne tahografe pa moramo vizit i dan inoc . Ja sam vec kaznjen samo kolja jw penzioneru

  Like(0)Dislike(0)
 10. Da vamo moze bit vise u dzepove pa to nema nigdje u svjetu

  Like(0)Dislike(0)
 11. Prekrasno, lopine

  Like(0)Dislike(0)
 12. Naj žalosnije je štoće ovaj zakon vridit samo za sirotinju a ostali će srediti kazne preko veza ko i dosad

  Like(2)Dislike(0)
 13. Najbolje bez vozacke vozit

  Like(1)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.