Zbog izgradnje cesta, gorivo će biti skuplje za 15 feninga!

Zahtjevi Vijeća ministara BiH za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovine, Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o sustavu neizravnog oporezivanja u Bosni i Hercegovini i Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, a sve po hitnom postupku sutra će se naći pred zastupnicima Zastupničkog doma PSBiH, piše novinska agencija Patria.

Ukoliko se ovi zakoni usvoje i prilagode zahtjevima Vijeća ministara građani u BiH će gorivo plaćati skuplje za 0,15 feninga. Ovakvu odluku Vijeće ministara BiH donijelo je još 29. lipnja ove godine a razmatra se po hitnom postupku u cilju poštivanja preuzetih ugovornih obaveza i osiguranja potrebnih sredstava za uredno servisiranje po ugovorima o zajmu sa EBRD-om za dovršetak započetih projekata vezanih za izgradnju cestovne infrastrukture u FBiH i RS.

Naime, u sporazumima kojim se financira izgradnja cestovne infrastrukture ugovorene su klauzule kojima se BiH obavezala da će se povećati akciza na naftne derivate što će predstavljati uvjet za efikasnost ovih kredita.

– Iz tog razloga, predmetni kreditni sporazumi ne mogu postati operativni dok se obaveza ne izvrši. Povećanjem akciza osigurava se dugoročna održivost javnih poduzeća koji se bave izgradnjom cestovne infrastrukture i ublažavaju rizici po proračune entitetskih vlada – ističu iz Vijeća ministara BiH.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama istovremeno se usvaja s Prijedlogom zakona o izmjeni Zakona o sistemu neizravnog oporezivanja u BiH i Prijedlogom zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda jer su međusobno uvjetovani i trebaju stupiti na snagu i početi se primjenjivati u isto vrijeme.

Inače, u Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama utvrđene su sljedeće akcize za naftne derivate: dizel-gorivo i ostala plinska ulja 0,45 KM, kerozin 0,30 KM, motorni benzin-bezolovni 0,50 KM, motorni benzin 0,55 KM, lož-ulje 0,45 KM i biogorivo i biotekućina 0,45 KM

3 komentara

  1. Svaka cast ovim sto vode drzavu kako su to briljantno smislili sve pokrast pa podic cjenu goriva pa puteve pravit kapa do podama koji su to maaaa nemam rici za to ,kako je to vragu napamet palo pa tek sad vidim kako su sva rjesenja jednostavna ma sto nebi litra stajala evo npr 3eura i za godinu dana malo ljude pogurat da vise trose goriva i dozvolit za auta koja trose 15 litara i kostaju preko pedeset tisuca eura uvozit bez poreza i carine i davat jos i poticaje ako potrose rezervoar ili dva vise ,ma ove sto trose manje zaokruzit registraciju na visinu place tj osamsto maraka

    Like(1)Dislike(0)
  2. Meni osobno netreba autoput za bosanski Teheran prema tome ako ovo stupi na snagu ja svoje auto tankam u Imotskom. Zašto ne naplaćuju to kroz cijenu autoputa. Bolje bi im bilo pravit autoput Mostar- Banjaluka

    Like(1)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.