Zbog nedostatka kiše, lokalne zajednice gube milijune maraka

Čelnici lokalnih zajednica na čijem se području nalaze hidroakumulacijski objekti tužno posljednjih mjeseci pogledavaju prema nebu, no kiše, a time i veće proizvodnje struje, nema, piše Večernji list BiH.

Naime, kiša pogoduje proizvodnji električne energije u hidroelektranama, a proizvedena struja se prodaje, što je dobro i elektroprivredama, ali i lokalnim zajednicama. Nažalost, to ove godine nije slučaj. Lokalne zajednice na kojima djeluje Elektroprivreda HZ HB suočavale su se ove godine sa svime osim s kišom. Tako je bilo mraza koji je proljetos uništio poljoprivredu, onda suše koja je isto to učinila, da bi u međuvremenu i tuča pogodila hercegovačke krajeve, ali kiše nigdje.

Kod dvojice lokalnih lidera iz ZHŽ-a, Mire Kraljevića i Ljube Grizelja, odnosno na području njihovih lokalnih zajednica, situacija je radna. Ali obojica ističu stvari koje ih muče, a koje, kada bi se pospješile, ostavljale bi njima prostora za još više projekata. Naime, na neke stvari ne mogu utjecati, a to je primjerice veća količina oborina.

Miro Kraljević, gradonačelnik Širokog Brijega ističe kako nije bilo kiše ove godine u dovoljnoj mjeri, pa ni Elektroprivreda HZ HB nema na temelju čega uplatiti značajnije iznose koji bi poboljšali situaciju na području Širokog Brijega.

– Zanemarive su količine kiše ove godine pale da bismo se nečemu velikom nadali. Mi smo imali oko milijun maraka jedne godine, ali kad je jako kišovita godina novca može biti i više. Sada praktično nemamo ništa. Evo, cijelo ljeto nije bilo kiše – govori nam Kraljević.

Čitamo mu vremensku prognozu za idućih tjedan dana, a koja najavljuje ogromne količine kiše na području Hercegovine.

– Bit će kako Bog da, ali u ovom trenutku znamo da dok ne padnu kiše, dok vode se ne pojačaju na rijeci Lištici, na rijeci Ugrovači, dok se na Blatu dolje ne pojavi voda, i dok ne krene proizvodnja, mi teško nešto možemo očekivati. Ova godina je zanimljiva po tim vremenskim neprilikama, a pale su beznačajne količine kiše. Nije bilo dovoljnih količina dkako bi se nešto uprihodilo, ali što je tu je. Nadamo se kišovitijim danima jer projekti moraju ići dalje, a ti nestabilni prihodi na koje ne možemo utjecati itekako su nam potrebni – kaže gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević.

Grudski načelnik Ljubo Grizelj pak također ističe pad naknada od hidroelektrane Peć Mlini, odnosno od EP HZ HB, gdje Grude ovise o prirodi i prirodnim kretanjima s oborinama.

– U protekloj 2016. i aktualnoj 2017. godini približno milijun KM manje imamo u odnosu na neke druge godine. U takvim nestabilnim i nesigurnim izvorima financiranja s jedne strane ne možete zatvoriti financijsku instrukciju, ali s druge strane život ne smije stati, mora se raditi – istaknuo je Grizelj.

8 komentara

 1. Koji lopovi sad im i kiša kriva što nije padala,nema se sad od čega ukrast jer nemore EP uplatit kao dosad.Sramotan članak za komentare.

  Like(9)Dislike(6)
 2. AndrijaJarak I.C.

  A koji su to projekti koje koje g.Kraljević navodi da MORAJU ići dalje?
  Nevjerovatno je da g.Grizelj i lokalna zajednica dozvoljavaju sustavno uništavanje okoliša te prirodni genocid flore i faune za koje je zaslužna Elektroprivreda HZ HB kako na jezeru tako i u pritoku rijeke.
  Zar je moguće da se lokalne zajednice oslanjaju na kišu i vremenske prilike kako bi se financirale??
  Hidroelektrane nisu dugoročno riješenje za okoliš!
  Ali je kratkoročno riješenje za nečiji bankovni račun koji je poslije dobrih kiša puno veći.
  Nažalost poražavajuća i pomalo tužna je činjenica da nitko ne ulaže u obnovljive izvore energije(solarne panele,vjetroelektrane) pored toliko sunca i planina…

  Like(9)Dislike(2)
 3. I dragi bog kažnjava nesposobne
  drugove koji bi para sneba ,a ništa nebi radili opće poznato samo nemogu boga ucjenit,prisilit ,kupit da glasa za uhljebe .Hvala ti bože što je vani lipo i nemoj se nikad upisat u kradeze.

  Like(2)Dislike(3)
 4. A KADA JE KISNA GODIN NEMA OPET NOVCA,,!

  Like(2)Dislike(1)
 5. Nema ni u čatrnji pa moram plaćati kubike komunalnom.

  Like(5)Dislike(0)
 6. dzudzan satiricni

  Nista ne spominjete da je nestala rijeka tihaljina i da je vec 2 mjeseca korito upotpunosti suho. Zalite za parama umjesto za rijekom. Ili sto bi tijaljcani kazali “rikom”.

  Like(4)Dislike(0)
 7. Nema novca sto proširuju da imaju gdje sjesti da ne nenose od kuce na cemu ce sjediti jer nemaju mjesta.

  Like(1)Dislike(1)
 8. Anonimno dodi i ti i ponesi tronozac

  Like(0)Dislike(1)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.