Zbog propusta izvođača radova, 580 djece u petak bilo bez nastave

Više od 580 učenika Osnovne škole “Ivana Brlić Mažuranić” u Ljubuškom, u petak 25. rujna nije išlo na nastavu.

Razlog su mokre učionice i vlaga nastala propustom izvođača radova na obnovi krova škole. Naime, ova škola je uz još tri s područja ZHŽ-a, Prva osnovna škola “Široki Brijeg”, OŠ “Rakitno” (Posušje), OŠ Ruđer Bošković (Grude), dio projekta energetske učinkovitosti koji uz ZHŽ sufinancira UNDP.

Iako se očekivalo da će radovi biti završeni do početka ove školske godine, UNDP je završio s natječajem za javne nabave tek u kolovozu, nakon čega se krenulo u postupak izbora izvođača radova, tako da se početak radova odužio, odnosno počeli su kao i nova školska godina.

Prema riječima ravnateljice OŠ “Ivana Brlić Mažuranić” Brigite Vasilj, samo zahvaljujući djelatnicima škole spriječena je katastrofa. Naime, izvođači radova su proteklih dana podigli krov na dijelu škole, međutim, isti nisu zaštitili u slučaju kiše. Budući da slave Bajram, tijekom četvrtka i petka nisu mogli doći kako bi sanirali krov, te su se djelatnici škole morali sami snalaziti.

“Sva voda koja je bila na krovu ulijevala se u hodnik škole pa smo to preusmjerili nekim cijevima da izlazi vani kroz požarna vrata. Da se nismo tog sjetili, škola bi u potpunosti bila poplavljena. Ono što se ulijevalo ispod prozora su spremačice tijekom cijelog dana skupljale, međutim zidovi su mokri i osjeti se vlaga, tako da smo procijenili da je bolje ne održavati nastavu u takvim uvjetima”, kazala je Vasilj.

Dodaje kako je upozorila osobe zadužene za nadzor radova ispred UNDP-a koji su obećali uputiti urgentan poziv izvođaču radova. Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša ZHŽ-a Miroslav Ramljak kaže kako je izvođač radova upozoren prije nekoliko dana da će u slučaju kiše biti posljedica, te da su prema ugovoru oni dužni sanirati štetu koja nastane na objektima.

Ministrica obrazovanja ZHŽ-a Ružica Mikulić kaže kako djeca neće ispaštati. “Nismo računali konkretno na kišu, ali smo računali s odgodom početka nastave, tako da ćemo malo reducirati sate ako to bude potrebno”, kaže ministrica Mikulić. Dodaje, kako se nada da će se izvođač radova držati roka završetak istih (45 dana). Podsjetila je i da je ispred Ministarstva obrazovanja, kao i cijele županije zamolila roditelje za strpljenje, te da upozore djecu da se ne približavaju skelama.

“Općine su angažirale zaštitare koji će pomoći učiteljima i ravnateljima kako se djeca ne bi približavala dijelovima gdje se izvode radovi”, zaključila je Mikulić.

VL

3 komentara

 1. Nasi ljudi su skupi pa treba muslimane uzet da rade.onisu kao naj jeftiniji.hahahah

  Like(1)Dislike(0)
 2. Tužba – izvođač nadoknađuje štetu, plaća penale. kao i u svakom normalnom svijetu.

  Da su oni znali da će ih ova šteta udariti po džepu ne bi im smetao ni bajram ni ramazan a ni Božić
  da radove provode kako treba.
  Tko normalan raskriva kuću krajem rujna (početak jesenjih kiša) i ostavlja kuću bez krova, a vremenska
  prognoza je izričito najavljivala pad temperature i kišno vrijeme.

  Like(0)Dislike(0)
 3. Moj kokolo tose nije smjelo desit.kakva tuzba.kakvi penali vec je neko pinku uzeo.

  Like(1)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.