Zbog situacije u BiH: Hrvatska će tražiti zaštitu Hrvata u BiH

“Hrvatska će oko događaja u BiH već sljedećih dana reagirati na visokoj razini prema Europskoj uniji i SAD-u, kao i kroz Vijeće za implementaciju mira i odigrat će čvrstu i aktivnu ulogu”, rečeno je Jutarnjem listu iz izvora bliskog hrvatskom političkom vrhu.

Sama predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja je u New Yorku na 71. zasjedanju Opće skupštine UN-a pozorno prati sve što se događa u susjednoj zemlji, a hrvatski je prioritet, među ostalim, ukazati međunarodnoj zajednici na položaj Hrvata. “Hrvatska ima legitimno pravo da se bori za ravnopravnost Hrvata u BiH”, rekao je listu dr. Mate Granić, savjetnik hrvatske predsjednice.

Prema pisanju Jutarnjeg, u New Yorku će se susresti i hrvatski i BiH šefovi diplomacija Miro Kovač i Igor Crnadak i razgovarati o stanju u toj državi.

“U ovom se trenutku u BiH događa više značajnih procesa. S jedne strane je najava referenduma u RS koji je međunarodna zajednica osudila. Osuda je stigla i od Vijeća za implementaciju mira, osim od Rusije. I naša je predsjednica zauzela vrlo jasan stav oko referenduma”, kaže Granić.

Savjetnik hrvatske predsjednice tvrdi kako se usporedo odvijaju i drugi proces, prije svega nastojanje Bruxellesa da BiH započne pregovore o ulasku u EU.

“To je izuzetno ohrabrujući potez koji Hrvatska podržava”, naglašava Mate Granić. Treći proces su lokalni izbori u BiH koji će značajno odrediti budućnost cijele države, a kada je riječ o hrvatskom korpusu, postoji i četvrti važan proces koji podržavaju sve hrvatske opcije u toj državi, uz to i Crkva, a to je da položaj Hrvata u BiH treba što prije doći na dnevni red.

“Tu se radi o problemu majorizacije Hrvata jer ne mogu ostvariti ono što je duh i slovo Daytonskog i Washingtonskog sporazuma, prije svega konstitutivnost i ravnopravnost u BiH. Sasvim je sigurno da će položaj Hrvata u BiH, ali i BiH biti najviši predmet interesa i hrvatske predsjednice, ali čvrsto vjerujemo i nove hrvatske Vlade”, tvrdi dr. Granić.

Nakon što je izgledno da će novi hrvatski premijer biti Andrej Plenković, postoji procjena da će biti i znatno bolja suradnja u državnom vrhu i jasan stav prema BiH, smatra Granić.

„Sada postoje uvjeti da Hrvatska ima jednu i jedinu državnu politiku prema BiH i to je potpuno nova kvaliteta. Toga do sada nije bilo i zato je važna buduća sinergija predsjednice i premijera“, podsjetio je.

Nadodao je kako Andrej Plenković jako dobro poznaje stanje u BiH, a kao europarlamentarac u prosincu prošle godine bio je jedan od glavnih organizatora vrlo zapaženog skupa o BiH u Bruxellesu na kojem je uz vrlo ugledne sudionike govorila i visoka predstavnica za vanjske poslove EU Federica Mogherini.

FENA 

6 komentara

 1. Molimo Vas da nas ne brane.
  Ako nas EU i UNHCR budu branili kao u prošlom ratu onda smo dobrano najeba*li.
  Opet predajete HRVATE iz BiH kojekakvim europskim lopinama, kao 1945. kad su se predali englezima u
  Bleiburgu pa znamo kako je to završilo.
  Neka, sami će mo. Tako imamo nekih izgleda, ali sa EU nemamo nikakvih.

  Uostalom. Ovaj put moram priznati da mi stvari nisu uopće jasne.
  Referendum je glavni istrument demokratskog izjašnjavanja svugdje u svijetu.
  Zašto se srbima u BiH zabranjuje referendu. To mi nije jasno. Građani će reći svoje,
  možda odgovor bide i negativan za Dodika, a pozitivan za Bošnjake.
  Kako god narod odluči, pa taman bilo i pogrešno to je ok.
  Englezi smiju održati referendum o istupanju iz EU, a srbi ne smiju o običnom nadnevku (dadtmu).
  Stvarno mi nije jasno.

  Like(2)Dislike(0)
 2. Pomoć samo u stvaranju Herceg Bosne ni u kojem drugom.

  Like(0)Dislike(0)
 3. Sinn Féin!

  Like(0)Dislike(0)
 4. Ljudi. Prvo,mi smo branili hrvatsku,nisu oni nas. Bogati nemoj nas branit. Mi cemo sebe branit sami. Drugo,podrzat referendum rs i to kako. Ta bolje nam je od rs nego od balije. Jeba on mater svoju ko uzme pusku pa sa balijama krene u rat na rs. Rs u bih je vjetar u ledja hrvatima to znajte. Cuj nece bi referendum,ma bit ce i to kakva referenduma.

  Like(0)Dislike(0)
 5. Bibi legendarna izjava-komentar. Svaka cast.

  Like(0)Dislike(0)
 6. Tamo vi u hrvatskoj se branite od komunjara,ustvari sebe branite. Ako nesto vamo podje po zlu,vi saljite oruzije balijama,i otvorite aerodrome mudzahedinima ko i dosat. Jebali vam oni majku.

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.