Zbog suše će poskupjeti sve životne namirnice?!

Ovogodišnja suša i loši uvjeti za poljoprivrednike dovest će do poskupljenja svih životnih namirnica u Bosni i Hercegovini, tvrdi Nedžad Bičo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH.

Kako je rekao za Dnevni avaz, poljoprivrednici već osjećaju katastrofu zbog velikih šteta, a potrošači trebaju biti zabrinuti ne samo zbog cijena nego i zbog kvalitete onoga što biti uvezeno.

”O poskupljenju pričamo već tri mjeseca. Sada se stvorio jedan domino efekt i teško ga je zaustaviti. Moguće je da će se vlast sada vaditi da nema računice da poskupi kruh, recimo, jer pšenica nije bila pogođena sušom, ali zato jeste kukuruz i mnoge druge stvari. Nažalost, sve je povezano”, rekao je Bićo za Dnevni avaz.

Bosna i Hercegovina uvozi dio pšenice iz Srbije i Hrvatske, a i kod i kod njih je proizvodnja prepolovljena, rekao je Bićo i dodao da se čuo s kolegama iz susjednih zemalja, koje su mu rekle da su štete ogromne i kod njih, tako da bi uvozne ceijene mogle biti drastično više nego prethodne godine.

Bićo dodaje da je proizvodnja mlijeka smanjena, ali i da postoji mogućnost pojave bolesti kod stoke. Smatra da će, osim kruha, poskupjeti mlijeko i ostale namirnice.

S druge strane, u kompaniji Nezić iz Gračanice, koja proizvodi brašno, rekli su nam da, prema informacijama koje oni imaju, ne bi trebalo biti poskupljena i da su takve priče pokušaj preprodavača da unesu strah na tržište.

8 komentara

 1. Ma šta će poskupit kad sve uvozite. Šljivovica, možda, ali to me ne zanima. Kukuruz, pšenicu, suncokret ne sadite.
  Šta bi to trebalo poskupit zbog suše. Šljive su već preskupe, jabuke također iako su uvozne.
  Možda smo ludi što vas trpimo, ali nismo GLUPI.

  Like(2)Dislike(0)
 2. Poskupljujte ko ce vam kupovat ionako ste prisli granicu sve jeftinije u njemackoj nego ovamo a ko place dize po petnest god ista placa a cjene uvik gori eto nam drzave pa dasta vec bizat odavde

  Like(1)Dislike(0)
 3. Kakva susa poskupljuje svake godine po dva puta bila susa ne bila a place padaju

  Like(1)Dislike(0)
 4. A ko ce vam kupovat i tako je sve preskupo i za one koji i imaji osobni dohohodak….

  Like(0)Dislike(0)
 5. Pametni trgovci ce namjerno spustit cijene i pokupit lovu a osvitlat obraz.

  Like(0)Dislike(0)
 6. U nas u grudama jedino moze poskupiti pelinkovac jer cilo polje koje je usput receno zagadjeno kanalizacijom,zaraslo je u pelim,pa tako da je susa mogla jedino nanjet stetu pelimu.ne vidim neku drugu kulturu u znacajnijoj kolicini izuzevsi cmilje,koje je eto bez obzira na susu 300% pojeftinilo.

  Like(4)Dislike(0)
 7. Bravo oluja!!!

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.