Zbrojili smo i oduzeli: Mostarski fakulteti prave gužvu na biroima

Najtraženija zanimanja, odnosno ona koju su najmanje zastupljena na evidenciji Službe za zapošljavanje Hercegovačko – neretvanske županije jesu liječnici medicine i stomatologije.

Gledano po broju zainteresiranih studenata, odnosno studenata koji su upisali ove fakultete na Sveučilištu u Mostaru, ponuda i potražnja, u ovom slučaju nemaju baš određenu poveznicu.

Naime, na Medicinskom fakultetu u Mostaru upisalo se 66 brucoša, što je izuzetno malo, uzevši u obzir da je ukupan broj brucoša koji ovu godinu pohađaju mostarsko Sveučilište 2.647. S druge strane, Univerzitet Džemala Bijedića u svojoj ponudi uopće nema Medicinski fakultet.

Uz zanimanja liječnika medicine i stomatologe, na području HNŽ-a, kako su za Bljesak.info potvrdili u Službi za zapošljavanje ove županije, tražena su i sljedeća zanimanja.

”Zanimanja koja su najmanje zastupljena na evidenciji Službe za zapošljavanje HNŽ jesu doktor medicine, doktor stomatologije ali i profesor matematike, profesor fizike, profesor filozofije, farmaceut”, rekli su za Bljesak.info u Službi za zapošljavanje HNŽ-a.

Zanimanja kojih je pak na području HNŽ najviše jesu pravnik, ekonomist, profesor engleskog jezika, inženjer agronom, psiholog, profesor razredne nastave i pedagog.

Po broju upisanih studenata na Sveučilištu u Mostaru prednjači Fakultet prirodoslovno matematičkih odgojnih znanosti s 746 upisana studenta. Filozofski fakultet broji 685 novih studenata, a Fakultet zdravstvenih studija 337 studenata. Za Ekonomski fakultet je zainteresirano 225 studenata dok se Pravni fakultet, s 127 upisana studenta, našao na šestom mjestu.

tablica 1.jpg

Prema podacima koje nam je ustupio Univerzitet Džemala Bijedića, od ukupno 1.317 upisanih studenata prednjače Fakultet informacijskih tehnologija s 303 upisana studenta i Nastavnički fakultet s 265 studenta. Za Strojarski fakultet je zainteresirano 198 studenata a Fakultet humanistički znanosti 170 studenata.

brojeviuniverzitetupis

Kada je u pitanju područje BiH, kako je za Bljesak.info rekao Boris Pupić, stručni suradnik za odnose sa javnošću, informiranje i izdavaštvo Agencije za rad i zapošljavanje BiH, deficitarna zanimanja jesu inženjeri.

”Najtraženija zanimanja za visoku stručnu spremu u BiH jesu su IT inženjeri, softver inženjeri, inženjeri elektrotehnike, diplomirani farmaceuti, doktori medicine – specijalisti”, rekao je Pupić i istaknuo kako su, prema broju oglasa koji se objavljuju, traženi i diplomirani pravnici i ekonomisti, ali zbog hiperprodukcije ovih kadrova, oni čine i većinu na evidencijama nezaposlenih.

Suficitarna zanimanja s VSS, za područje BiH, su diplomirani ekonomisti i pravnici, diplomirani politolozi, novinari, socijalni radnici, profesori sociologije, diplomirani pedagozi.

Podsjećamo, broj osoba na evidenciji Službe za zapošljavanje HNŽ s Visokom stručnom spremom jeste 2.869, od toga žena 2.006. Broj osoba na evidenciji Službe za zapošljavanje HNŽ s visokom stručnom spremom na području općine Mostar jeste 1.767, od toga žena 1.280.

bljesak.info

 

2 komentara

  1. Zašto niste objavili brojke sa privatnih fakulteta…?

    Like(1)Dislike(0)
  2. Tako je ti privatni fakulteti di se kupuju diplome prave gužvu. Onaj koji kupi diplomu ima novaca za kupit i radno misto. Izbacite sve te i stare i nove lopužine s kupljenom diplomom iz državne uprave pa će te vidit pravo stanje.

    Like(1)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.