Žene mogu u penziju nakon 55 godine

Novi zakon o penziono-invalidskom osiguranju Federacije BiH koji bi trebalo da se donese do kraja ove godine i stupi na snagu u siječnju 2016. godine ne poznaje prijevremene penzije, kao što je slučaj sa starim, još uvijek postojećim, zakonom. To nam je potvrdio Mehmedalija Rapa, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH. Ipak, radnici koji u idućoj godini ispune uvjete, primjera radi, žene 30 godina staža i 55 godina i šest mjeseci života, mogu otići u penziju, jer se ona po novom zakonu vodi kao starosna.

Strah od promjena 

-Znam da je veliki broj mojih kolega požurio u prijevremenu penziju, dok je još na snazi stari zakon, kako bi imali veće penzije. Ali puno je i nas kojima do prijevremene penzije treba još 2,5 mjeseca i bukvalno prelazimo u iduću godinu sa radom. Sada nas je strah da će se uvjeti promijeniti i da ćemo morati još raditi da bi otišli u penziju po novom zakonu. Po starom zakonu, kao što je poznato, za žene je uvjet 55 godina starosti i 30 godina staža. Ja zaista više ne mogu da radim. Smatram i da mladima treba dati šansu – ispričala nam zabrinuto jedna radnica.

Iz Saveza udruženja penzionera FBiH objašnjavaju da ni sa novim zakonom mnogi neće biti oštećeni.

-Prednacrt zakona o MIO kaže da osiguranik, žena, ima pravo na starosnu penziju kada u 2016. godini navrši 55 godina i šest mjeseci života i 30 godina staža osiguranja. U 2017. za ostvarivanje starosne penzije treba 56 godina života i 30 godina i šest mjeseci staža, a u 2018. godini 56 godina i šest mjeseci života i 31 godinu staža osiguranja – objašnjava nam Mehmedalija Rapa, predsjednik Saveza.

Penzije za muškarce 

Dodaje da za muškarce u 2016. godini je uvjet za odlazak u penziju 60 godina i šest mjeseci života i 35 godina staža osiguranja. A u 2017. godini 61 godina života i 35 godina i šest mjeseci staža osiguranja.

– Novi zakon ne poznaje prijevremene penzije, već starosne i invalidske. Starosna je i ako navršite 65 godina starosti i 40 godina staža. Ili, 65 godina starosti i 15 godina penzijskog staža. Ili, 65 godina života i 20 godina staža u okviru kojeg se, primjera radi, za borce nalazi nekoliko godina staža koji im je uračunat za vrijeme boravka u vojsci, a isti nije plaćen. Dakle, tko hoće ranije u penziju, može na osnovu invalidnosti, ali i tu su kriteriji pooštreni – ispričao nam je Rapa.

Vecernji.ba

2 komentara

 1. Administrator mi je ograničio komentre sa izlikom da usporim, da ih prebrzo objavljujem. Nikad nikog nisam vrijeđao, komentari su mi uglavnom konstruktivni i iskreni, a u prosjeku ostavim tri do četiri kometara tjedno. Možda mu se u mojim komentarima nije nešta svidjelo ili je od nekog dobio packu pa je blokirao moju IP adresu.
  Za razumjeti je, ali ipak moram konstatirati da nije u redu nekom ograničavati slobodu govora, ako ne vrijeđa ni po kojoj osnovi i ako uglavnom govori istinu uz pokoji SARKAZAM.

  Što se tiče mirovina sve je OK.
  Mislim da ću raditi sve dok budem fizički u mogućnosti pa to bolo 55, 65, ili 75 godina. Čovjek treba na taj način razmišljati. Sretan sam dok radim. Mirovina je samo čekaonica za smrt. Za to sam da se mirovinski sustav konsolidira i ukinu se sve nezarađene mirovine, povlaštene mirovine, provjere se benificirane mirovine, revidiraju invalidske mirovine i sl. Mirovinski fond je ostao SUH zbog nebrige i bahatosti, a moramo biti svjesni da je ovo solidarni fond i mirovina se daje onom kom je potrebna, tj. onima koji su uplaćivali u taj fond dugi nz godina i više nisu sposobni za rad, osobama koje su stvarno izgubili zdravlje i nisu sposobni za nikakav rad i sl.

  Like(0)Dislike(0)
 2. Poštovani,

  Nije vam ništa ograničeno nego automatski blokirano ako ste 2 puta stisnuli enter pa misli da je spam. Nakon minute, ponovno možete komentirati

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.