Žestoki sukobi prosvjednika i policije; branitelji probili ogradu

Iza podneva situacija na Markovu trgu došla je do usijanja. Dio prosvjednika probio je policijski kordon u Ćirilometodskoj ulici i dotrčao do crkve sv. Marka, gdje od četvrtka prosvjeduje skupina branitelja na čelu s Đurom Glogoškim i Josipom Klemmom.

Prosvjednici su u Ćirilometodskoj ulici i kod Kamenitih vrata maknuli metalne ograde koje je postavila policija, nakon čega je pedesetak njih kod Starogradske vijećnice probilo kordon i trčeći stiglo na Markov trg, gdje su stali uz crkvu.

Policajci sada svojim tijelima sprečavaju prosvjednike da prodru na Markov trg. Prilikom proboja došlo je naguravanja i fizičkih obračuna s policajcima, na koje su bačena i neka pirotehnička sredstva.

Njih pedesetak uspjelo se probiti do ulaza u crkvu na Markovu trgu. Policija je počela s uhićenjima no drugo branitelji su ih u tome spriječili. Došlo je do sukoba.

U crkvu sv. Marka iza podneva je ušao hrvatski ministar branitelja Predrag Matić kako bi razgovarao s braniteljima koji od četvrtka navečer prosvjeduju u crkvi.

“Došao sam razgovarati s braniteljima”, kratko je rekao Matić prije ulaska u crkvu na čijem ulazu ga je dočekao jedan od vođa prosvjednika Josip Klemm.

Dvjestotinjak branitelja iz raznih dijelova Hrvatske krenulo je iza 11 sati iz Savske 66 prema Markovu trgu, no dospjeli su tek do policijske barikade kod Kamenitih vrata. Istovremeno, stotinjak prosvjednika okupilo se kod policijskih prepreka u Ćirilometodskoj ulici, kod zgrade Starogradske vijećnice.

Prolazeći gradom prosvjednici su pjevali “Zovi, samo zovi…” i “Evo zore, evo dana…”, te uzvikivali “U boj, u boj, za narod svoj” i “Za dom spremni”. Njihovu kolonu pljeskom su popratili neki građani, kao i turisti koji razgledavaju središte Zagreba.

Jedan od vođa prosvjeda Đuro Glogoški izjavio je u petak ujutro novinarima da neće izaći iz crkve. Možemo samo podsjetiti na riječi naše prijateljice Nevenke Topalušić “odavde me mogu iznijeti samo mrtvu”, poručio je Glogoški.

Predsjednik Udruge stopostotnih ratnih vojnih invalida Đuro Glogoški, koji je sa skupinom hrvatskih branitelja, među kojima su i najteži ratni invalidi, proveo noć u crkvi svetog Marka, poručio je u petak kako ne planiraju izaći iz crkve jer “osjećaju da će im životi biti ugroženi” ako tako postupe.

Ustvrdio je da je policija noćas pokušala oteti Klemma, ali su branitelji to spriječili. “Sinoć su gospoda iz policije koja su upala u crkvu htjela oteti Josipa Klemma ali im to nije dozvoljeno,” rekao je.

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.