ZHŽ: U sedam objekata nađene pokvarene namirnice

 

Hrana i piće kojima je rok upotrebe istekao mogu se pronaći i u trgovina na području Zapadnohercegovačke županije. Sanitarna inspekcija Zapadnohercegovačke županije je tijekom kontrole u sedam objekata pronašla namirnice kojima je istekao rok upotrebe. Kako se navodi u izvješću ove inspekcije za prošlu godinu, namirnice su, nakon intervencije inspektora, stavljene izvan prometa te su odmah uništene. U izvješću se dalje navodi kako je prošle godine sanitarni inspektor sudjelovao u otpisu i neškodljivom uklanjanju proizvoda s isteklim rokom upotrebe u devet društava, a ukupna vrijednost uništene robe iznosila je 992.579,37 konvertibilnih maraka.

Županijski inspektori su reagirali i nakon upozorenja Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, u kojem se navodi kako je proizvod jedne tvrtke vraćen s granice Republike Hrvatske. Naime, zbog povećanog sadržaja mikotoksina deoksinivalenola, zabranjen je uvoz ovog proizvoda na tržište Europske unije, odnosno Republike Hrvatske. Budući da je isti proizvod već bio plasiran na tržište BiH, naloženo je povlačenje s polica. Također, županijska sanitarna inspekcija je, postupajući po dopisu Federalne uprave za inspekcijske poslove, obavila inspekcijski nadzor kod uvoznika spornih dječjih igračaka na području Zapadnohercegovačke županije.

“Uvoznik spornih igračaka je pristao na njihovo uništenje zbog većeg sadržaja ftalata od dopuštenog. Igračke su uništene uz nazočnost županijske sanitarne inspekcije u drobilici JKP ‘Čistoća’ d.o.o. Široki Brijeg”, navodi se u izvješću Uprave za inspekcijske poslove Zapadnohercegovačke županije. Inače, prema informacijama iz izvješća, županijska sanitarna inspekcija je obavila 397 inspekcijskih pregleda. Ukupno su obavljena 264 redovita inspekcijska te 133 kontrolna pregleda, i to 94 inspekcijska pregleda kod pravnih i 303 kod fizičkih osoba.

Tijekom 2015. pregledano je ukupno 600 sanitarnih knjižica, a nakon djelovanja sanitarne inspekcije, izvađene su 294 sanitarne knjižice. Inspektori su prošle godine izdali i 135 odluka za uklanjanje nedostataka , kao i 18 prekršajnih naloga ukupne vrijednosti 11.900 konvertibilnih maraka

Vecernji.ba

8 komentara

 1. Naslov vam je bombastičan.
  P ima 25 godina u bih se ne kupuje ništa dok se ne pogleda rok trajanja, a bilo je slučajeva da je dolazilo i do prepakiravanja i ljepljena novog roka preko postojećeg. Pa ovi novinarčići koda su se probudili iz dugogodišnjeg sna pa ih sve iznenađuje.
  Da su ti inspektori malo bolje gledali, rijetka bi bila trgovina bez ove greške.

  Like(0)Dislike(0)
 2. Je je samo što ima dosta poslovnih subjekata u koje inspektori nesmiju ni pomisit nogom zskoračit jer bi mogli bez posla ostat

  Like(2)Dislike(0)
 3. Kakvi ljudi takve i namirnice

  Like(1)Dislike(0)
 4. Sto ne objavite trgovine sta ih prikrivate

  Like(1)Dislike(0)
 5. Za anonimno pajdo dobro ti je reka covik idi radit štogod šta te brigaju tuđe stvari

  Like(0)Dislike(0)
 6. Sto nenapisete imena trgovina?! Ja sam u Konzuma milijo puta nasla rok izasa ima 10 dana,hrenovkama…

  Like(0)Dislike(0)
 7. Tko ce odgovarat i placat za robu koja se unisti..jel bolje ibrisat pa udarit drugi datum ccccc AKCIJA-OTROV

  Like(0)Dislike(0)
 8. Samo datum prominu. Objavite trg di cemu to il samo nek se pise

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.