Život u Njemačkoj: Kad pokraj bauštele vikneš: ‘Zemljače!’, svi se okreću

U Njemačkoj onima koji znaju jezik nikad nije bilo lakše pronaći posao, industrija je u punom zamahu, a država počiva na socijalnoj pravednosti. Tvrdi to Goran Kadić, koji kao vozač kamiona već godinu dana radi i živi u toj zemlji.

“Na svakom uglu prepoznaju se slavonski, bosanski i hercegovački dijalekt, pokraj bauštele kad vikneš: ‘Zemljače!’, svi se okreću”, priča za Glas Slavonije Goran Kadić, Slavonac iz Gradišta koji je s obitelji otišao raditi u Njemačku. Taj magistar informatike, nakon 13 godina rada u školi, sada vozi kamion u Stuttgartu, a prije toga u obećanoj zemlji je radio i na građevini. Ondje je godinu dana. Prije toga sedam je godina živio u Istri i kaže da je morao put zapada jer mu je financisjki ondje postalo neizdrživo. Hvali njemački sustav, ističući da je socijalan, pravedan i da nudi priliku svakome.

“Obrazovni sustav je potpuno besplatan, djeca u osnovnoj školi uz udžbenike dobivaju besplatno i radne bilježnice, radne materijale, DVD-ove… Jedino što smo morali našem prvašiću kupiti su pernica, torba i pribor za likovni”, priča Goran potvrđujući da su stanovi skupi te preporučujući zemljacima da prvo dođu sami, a tek kad zarade dovedu i obitelj.

Po njegovim tvrdnjama, u Njemačkoj za one koji govore jezik nikad nije bilo lakše pronaći posao, da je industrija u punom zamahu te da su tražena sva obrtnička ali i druga zanimanja. Upozorava one koji posao traže na slijepo da naprave plan jer će u suprotnom završiti isključivo u građevini ili ugostiteljstvu, a to nije posao za duge staze.

Ističe da njegova tvrtka upravo traži nekoliko vozača, a da će ih još desetak tražiti u proljeće. Riješen im je smještaj, a uz njega odmah i prijava boravka kojom dobivaju sve – zdravstveno, socijalno, prijevoz, pa i dječji doplatak koji je izdašan i dobiva se bez obzira na to gdje se djeca nalaze. Za prvo i drugo dijete 190 eura, treće 196, a četvrto i svako sljedeće 221 euro mjesečno. Potrebne su C i E vozačka kategorija, digitalna tahografska kartica, dozvola za upravljanje viličarem dodatni je plus, te bar neko vozačko iskustvo i poznavanje osnova njemačkog jezika, piše Glas Slavonije.

1 komentar

  1. pa da kako a kad se vrate onda je svaki bio poslovođa il glavni kuvar

    Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.