Župa sv. Jakova Međugorje postaje biskupija na čelu s monsinjorom Hoserom?

Vatikan je prije par dana objavio vijesti da je Papa Franjo imenovao mons. Romualda Kaminskog kao pomoćnog biskupa za biskupiju Warsaw-Prag, čiji je redovni biskup monsinjor Henryk Hoser ili posebni izaslanik pape Franje za Međugorje.

Ono što bi normalno bila jedna obična komunikacija koja se odnosi na organizaciju biskupija, u ovom slučaju ima moguće implikacije koje nisu beznačajne.

Talijanski mediji pozabavili su se pitanjem zašto je papa odredio pomoćnog biskupa za biskupiju Warsaw-Prag, pa, između ostalog, navode kako je misija biskupa Hosera završila kada je izjavio da bi u roku od godinu dana moglo biti službeno priznanje prvih sedam Gospinih ukazanja u Međugorju.

”Što bi, barem teoretski, pretpostavljalo da se poseban izaslanik može vratiti na svoju staru dužnost biskupa u biskupiji Warsaw-Prag. No, umjesto da se vrati u tu ulogu s punim radnim vremenom, njemu je dodijeljen pomoćni biskup, što može značiti da će monsinjor Hoser biti trajno premješten u Međugorje”, pišu talijanski mediji.

Dalje navode kako su pretpostavke o tome su mnoge, ”a ona možda najvjerojatnija je da će župa Svetog Jakova postati papinsko svetište i da će se pretvoriti u biskupiju na čijem će vrhu biti upravo monsinjor Hoser”.

9 komentara

 1. Šta je babi milo, to joj se i snilo.

  Like(1)Dislike(0)
 2. Oprosti im bože jer ne znaju šta pišu.

  Like(1)Dislike(0)
 3. Tako i triba,a papu priselit iz vatikana u Grude.

  Like(10)Dislike(0)
 4. baba lončaruša

  To je gotova stvar. Više ne će imati Ratko Perić bilo kakve ovlasti nad Međugorjem, Čitlukom, Širokim Brijegom, LJubuškim, Čpljinom, Posušjem, Tomislavgradom i Livnom. Upitan će mu biti i Mostar.

  Možda dobije premještaj u Gacko. Sa ovlastima i nad Nevesinjem, Bilećom i Trebinjem.

  Like(2)Dislike(6)
 5. Hehehe kako su mi simpatični ovi biskupomrzitelji, da im ponude i muftiju namjesto biskupa objeručke bi ga prihvatili. Osobito ove grudske paradžematlije.

  Like(2)Dislike(4)
 6. Glupast članak tko da ga je pisao.

  Like(1)Dislike(0)
 7. baba lončaruša

  Anonimno, kao da ti nisu franjevci iz Međugorja, Čapljine i Gruda, bolji od Ratka? Kao da ti nije i fra-Jozo bolji od rečenoga popa?
  E, ako ti svi oni nisu bolji od njega, onda je jasno da ti je dobar muftija.

  Stoga, ako je sve tako, onda prigrli muftiju neka ti kujiše sa minareta dok god ne preseliš sa ovoga “Dunjaluka na Ahhiret.”

  A na “đenazi” ti se nitko od Hrvata i katolika ne će “naguzivat.”

  Like(3)Dislike(3)
 8. Baba lončaruša, franjevaca u Grudama i Čapljini nema, ili sam ja prespava nešto.
  Meni je dobar naš biskup, baš gledam kako mu čestitaju na 25 godina upravljanja hercegovačkim biskupijama.
  Lipi naš otac biskup, dao mu Bog lipo zdravlje i pamet, ko i dosad.

  Like(2)Dislike(2)
 9. Najmocnija organizacija na svijetu.

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.