Županija Zapadnohercegovačka usvojila rebalans proračuna, plaće korisnicima u ponedjeljak

Skupština Županije Zapadnohercegovačke na 4. redovnoj sjednici, održanoj u petak 23. siječnja 2015. godine, u Širokom Brijegu, usvojila je Prijedlog izmjena i dopuna Proračuna Županije Zapadnohercegovačke za 2014. godinu, odnosno rebalans Proračuna, skupa s Amandmanima koji su predloženi od strane Vlade Županije Zapadnohercegovačke, također usvojen je Prijedlog Zakona o izmjeni Zakona o izvršavanju Proračuna Županije Zapadnohercegovačke za 2014. godinu, čime više nema prepreka za isplatu plaća korisnicima proračuna.

Skupština Županije Zapadnohercegovačke usvojila je i Zaključak kojim je zadužila resorno Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i športa da provede Javnu raspravu o Nacrtu Zakona o obrazovanju odraslih, te Odluku kojom se osniva Zavod za odgoj i obrazovanje.

Pod posljednjom točkom Izbor i imenovanje usvojene su Odluke o dopunama Odluka o osnivanju stalnih radnih tijela Skupštine Županije Zapadnohercegovačke, navedena tijela se formiraju sukladno stranačkom sastavu Skupštine Županije Zapadnohercegovačke.
Helena Lončar, ministrice obrazovanja, znanosti, kulture i sporta u Vladi ZHŽ-a, kazala je Zavod za odgoj i obrazovanje projekt o kojem se priča već godinama, a sada su konačno stvorene pretpostavke za njegovo osnivanje i došlo se do toga da se može oformiti međužupanijska ustanova. Svoja suosnivačka prava u ovom zavodu već je prihvatila Hercegbosanska županija i Žepče, kao općina koja ima isključivu mjerodavnost u obrazovanju, a nakon što to učini Zapadnohercegovačka županija, svoja suosnivačka prava treba prihvatiti još i Posavina.

Prednosti zavoda

“Što je zavod i što je biti bez njega, znaju oni koji rade u školi. To je najvažnija karika stručno-pedagoškog praćenja i nadzora u školi, koje je u prvom redu karika koja brine o prosvjetnim djelatnicima, koja kroz instituciju savjetnika prati i pomaže u njihovom radu i nadzire ga te je ta institucija zadužena za usavršavanje, stručne ispite, udžbenike, nastavne planove i sve ono što se tiče sektora obrazovanja”, objasnila je Lončar, dodajući kako ovo stručno-pedagoško tijelo ima zadaću osigurati kvalitetu nastavnog procesa i obrazovnog sustava.

abcportal.info

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.