Županijama i općinama zbog duga prijeti blokada računa

Sveukupan dug Federacije na kraju prošle godine iznosio je 5628,85 milijuna maraka, što čini 31,75 posto BDP-a entiteta. U izvješću o vanjskom i unutarnjem dugu FBiH koje je na zadnjoj sjednici usvojila Vlada FBiH navodi se kako 4,6 milijardi maraka,  odnosno 83 posto toga duga predstavlja vanjski dug.

Većina vanjskog duga je u stvari dug javnih poduzeća, općina i gradova, a u velikom broju slučajeva u prošlim godinama događalo se to da krajnji korisnici nisu vraćali svoje kredite, zbog čega su se novci povlačili iz federalnog proračuna.

Neredovite platiše

 

Zbog ove prakse još prošle godine Ministarstvo financija i Vlada usvojili su niz odluka u vidu planova za otplatu ili jamstava, a čak su zaprijetili blokadom računa pojedinim županijama, općinama i poduzećima u koliko ne izmire obveze.

– Nakon analize učinaka koje su poduzete mjere imale na stupanj naplate i mogućnosti plaćanja od krajnjih korisnika, radi olakšanja stanja u kojem se nalaze, omogućeno je da se neplaćene obveze izmire u iznosu od 50 posto do kraja 2013. godine, a da ostalih 50 posto izmire do sredine ove godine, kazali su iz Vlade.

Također, na zadnjoj sjednici Vlada je zadužila nadležna ministarstva i javna poduzeća da Federalnom ministarstvu financija kvartalno dostavljaju ažurirani plan povlačenja kreditnih i grant sredstava, dok će Federalno ministarstvo financija, u cilju očuvanja i poboljšanja financijske discipline, nastaviti s obustavom procesuiranja zahtjeva za kreditna ili grant sredstva koje podnesu krajnji korisnici ili izdavatelji jamstava koji ne izmiruju redovito dospjele kreditne obveze.

Velika zaduženja

 

Vanjski dug obuhvaća i dug nastao preuzimanjem dijela duga bivše Jugoslavije i novog inozaduženja. Sudjelovanje starog duga u ukupnom dugu je u konstantnom padu i s 989,97 milijuna KM čini 21,19 posto ukupnog vanjskog duga.

Novi dug Federacije BiH, nastao nakon 14. 12. 1995. godine, iznosi 3681,36 milijuna KM i veći je nego u isto vrijeme 2012. godine za 385,72 milijuna KM. Iz Vlade kažu kako je povećanje novog duga posljedica povlačenja sredstava po kreditima EBRD-a (176,84 milijuna KM), EIB-a (208,61 milijun KM), MMF-a (165,73 milijuna KM), Europske komisije (117,35 milijuna KM) i KfW-a (8,11 milijuna KM) za financiranje kapitalnih projekata ili kao potpora proračunu.

Iz proračuna Federacije je protekle godine za izmirenje obveza po vanjskom dugu izdvojeno 448,18 milijuna KM.

DL

 

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.