Županije u tajnosti dobile status države

Vijeće ministara BiH prihvatilo je načela odluke o sustavu koordinacije procesa europskih integracija u BiH iz 2013. godine, a o čemu su obaviještene vlade federacije i RS, potvrđeno je za Oslobođenje iz Ureda predsjedatelja Vijeća ministara Denisa Zvizdića.

Usvojeni dokument predviđa da se odluke vezane uz europske integracije donose konsenzusom, a ne većinom glasova. Vijeće ministara odluku je donijelo krajem srpnja bez službene obavijesti javnosti. Oslobođenje podsjeća kako je za SDP dogovoreni mehanizam koordinacije iz 2013. bio potpuno neprihvatljiv, nakon čega je sve palo u vodu.

Član Zajedničkog povjerenstva za europske integracije u Parlamentarnoj skupštini Bih Saša Magazinović rekao je kako je sve što radi Vijeće ministara netransparenstno i skriveno od javnosti.

”Ovaj proces nije uspio 2013. zato što se otišlo predaleko, odnosno dogovorom da se županijama dadne status države. Na ovaj način bilo koja županija će biti u mogućnosti, po bilo kojem pitanju, zaustaviti europski put BiH. Mnogi su ovo pitanje shvatili kao trening za nove ustavne promjene i uvod u teritorijalno restruktuiranje zemlje, kao i uspostavu novih entiteta. To je jedan od razloga zbog kojih se ovaj proces krije od javnosti”, rekao je Oslobođenju Magazinović.

Naveo je kako ga nimalo ne čude Dragan Čović i HDZ, koji od samog početka zagovaraju princip po kojem će grupi županija dati status entiteta ili države u državi, ali ga čudi servilnost SDA koja je na to pristala ”iako su sve uvjeravali da neće nikad na to pristati”.

”Na ovaj način praktično se izjednačava značaj Vijeća ministara sa županijama”, rekao je Magazinović i dodao kako je to defragmentacija države te da će to biti alat za ucjene i političku trgovinu.

Član spomenutog Povjerenstva Sifet Podžić iz Demokratske fronte rekao je kako njemu nije poznato da takva odluka uopće postoji te da Vijeće ministara o tome nije informiralo članove Povjerenstva. Halid Genjac iz SDA naglašava kako o mehanizmu koordinacije nije bilo govora na posljednjoj sjednici, ali da se rasprava očekuje.

Iz Direkcije za europske integracije BiH naglasili su kako je uspostavljanje efikasnog mehanizma koordinacije dio izjave o opredljeljenosti za provođenje nužnih reformi, koju su potpisali bh lideri.

Predsjedatelj Vijeća ministara Denis Zvizdić pojasnio je pak Oslobođenju red poteza.

”Mi smo usvojili načela odluke o mehanizmu koordinacije u formi radog materijala. Ta je forma dobra osnova za izradu konačnog prijedloga mehanizma koordinacije koji mota biti usuglašen sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju”, rekao je Zvizdić.

bljesak.info

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.