Zvonko Bušić – Taik dobio spomenik na Mirogoju

Hrvatski politički emigrant Zvonko Bušić – Taik dobio je nadgrobni spomenik na Mirogoju izrađen od hercegovačkog kamena.

Spomenik predstavlja kameni monolit sa uklesanim riječima pokojnog Zvonka Bušića koji kaže: „Za one koji su pali u borbi za domovinu nikada ne reci da su mrtvi. Oni su heroji i oni će za nas uvijek biti živi. U budućnosti, kada vi budete uživali blagodati i ljepote Hrvatske domovine i slobode, malo tko će se sjetiti koliko znoja, suza i krvi je proliveno za tu vašu slobodu. Zato…, zastani, sjeti se i izmoli kratku molitvu za one vrle domoljube koji su patili i ginuli da bi Hrvatska živjela. Moja osobna sudbina bijaše takva da sam ostvarivanje mojih snova o slobodi morao doživjeti na robiji. Zbogom prijatelji, … čuvajte našu domovinu Hrvatsku“.

Zvonko Bušić – Taik bio je hrvatski politički emigrant osuđen u Americi na 32 godine zatvora zbog otmice zrakoplova na letu od New Yorka do Chicaga i postavljanja eksploziva, koji je prilikom demontiranja na pirotehničkom poligonu eksplodirao i usmrtio jednog policajca.

Cilj otmice zrakoplova je bio privući pažnju svjetske javnost na političku situaciju u ondašnjoj Jugoslaviji i ukazati na neravnopravan položaj hrvatskog naroda u toj višenacionalnoj državi. Na žalost, tragična pogibija američkog policajca imala je za posljedicu dugogodišnju zatvorsku kaznu koju je Zvonko Bušić – Taik služio do 7. srpnja 2008. godine kada je pomilovan i vratio se u Hrvatsku.

Zvonko Bušić počinio je suicid 1. rujna 2013. godine u svojoj kući u Rovanjskoj. Ostavio je dva oproštajna pisma u kojima je naveo kako „nije mogao više živjeti u Platonovoj pećini“ i da mu je „lakše bilo sanjati slobodnu Hrvatsku nego izdržavati hrvatsku zbilju“.

Pokopan je u Aleji hrvatskih branitelja na Mirogoju u Zagrebu

image

2 komentara

  1. koga to briga,,.

    Like(0)Dislike(1)
  2. Zvonko je bio ,jeste i ostaje Hrvatski Vitez i Velikan.Legenda jos za zivota…pokazao je kako se voli i bori za domovinu Hrvatsku.

    Like(1)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.