ŽZH: Borba za porodiljne naknade

Ovih dana u tišini, bez mnogo medijske pompe, prolazi borba majki iz Zapadnohercegovačke županije koje zahtjevaju da im se  redovito isplaćuju zakonom propisane odobrene porodiljne naknade.

Sa malo crnog humora, mogli bismo reći kako se barem imaju za što boriti, jer za rodilje u Hercegovačko-neretvanskoj županiji niti nema porodiljne naknade, osim jednokratne koja se dobiva po porodu.

Što su to porodiljne naknade? To nije novac koji mama čeka da bi ga spiskala u Zari u Mepasu na svoje haljinice i štiklice. To je novac (kao i alimentacija!) namijenjen osnovnim dječjim potrepštinama, a za koji svakog mjeseca svi mi zaposleni odvajamo od svoje plaće. To je jedna konkretna demografska mjera koja pomaže obnovi za kojom svi tako čeznemo i vapimo, što sa političkih govornica, što sa oltara.
Ako statistike kažu da  prosječna plaća u BiH iznosi oko 800-900 KM mjesečno, a iznos potrošačke košarice je oko 1800 KM, i predškolac može izračunati kakva sudbina čeka obitelj u kojoj je došlo na svijet novorođenče, a radi samo jedan roditelj.

Kaže se da stupanj civilizacije nekog društva odražava njegova briga za najslabije. Mi Hercegovci se često volimo deklarirati kao  vatreni domoljubi i vjernici, ali praksa nam očito zapinje, pa umjesto porodiljnih naknada, dječjih parkova, pedijatrijskih ordinacija, pedagoških radionica, niču kojekakve neukusne vile i skupocjeni automobili vrlih nam političkih elita.

Ne može se niti zamisliti kolika je drskost i bešćutnost potrebna da bi se oduzelo najmanjima, najslabijima, budućnosti našeg roda i zemlje, za svoje sebične egoistične prohtjeve koji nadilaze i osnovne egzistencijalne potrebe.
Mi, umjesto da se brinemo za svoje najslabije, zaštićujemo one najjače! Velik nam je stupanj civiliziranosti, nema što!

Postavljam pitanje našim političkim elitama, pogotovo najvišim predstavnicima hrvatskog naroda – mogu li se ujutro pogledati u ogledalo i sa zadovoljstvom reći da će svome narodu ostaviti neko naslijeđe umjesto pustoši, otimačine i praznine?
Smatram da opisujući njihovu vladavinu, sasvim sigurno možemo upotrijebiti sintagmu «grijeh struktura» koju je kardinal Bozanić upotrijebio prije dvadesetak godina kritizirajući hrvatski politički vrh.

Iako nevoljko pišem o politici na vjerskom portalu, držeći se one Isusove «caru carevo, a Bogu Božje», budući da u ovom slučaju politika direktno utječe na opstojnost našeg naroda, izražavam nadu da će se dogoditi jedan od dva raspleta:
Ili će u našim čelnicima proraditi kršćanska savjest kojom se po potrebi (najčešće u predizborne svrhe) busaju u prsa i da će početi zaista raditi na dobro svoga naroda ili da će naš narod ubuduće pametnije davati svoj glas onim ljudima koji ga istinski zaslužuju.

 
B.V./radio-medjugorje.com

9 komentara

 1. Stvarno gamadi jedna dsjte djeci pelene i cokolino stid vas bilo

  Like(3)Dislike(0)
 2. Zašto ne napišete da je tek bila isplata za travanj 2015., a sada je lipanj 2016.SRAMOTA VELIKA

  Like(2)Dislike(0)
 3. druge zupanije isplate i porodiljno i djecji… koje su puno nerazvijenije od nase zupaije.
  kada bi uzeli koliko je djece u zupaniji puta broj mjeseci pura godina….gdje su novci otisli

  Like(1)Dislike(0)
 4. Dakako bi Zdenko Ćosić moga funkcionirat opljačkali sve pa sad i jadne bebe otmi i njima bocu mlika

  Like(2)Dislike(0)
 5. Jeba majku ovaj hdz,znaju mi od place odbit a nedaju ono sto mi pripada stoka nasa posla

  Like(0)Dislike(0)
 6. Zna li iko kasne li plaće ministrin ako kasne po godinu dana opravdano a tribalo bi naj prije uplatit porodiljni jer se on odbija od plaća samo čija žena iđe na manikuru s tojin parn

  Like(1)Dislike(0)
 7. Lipo se nacelnik ljubo grizelj zauzima za majke,nebriga ga jesu li djeca gladna sram ga i stid bilo a oda po njemackpj i trosi opciske pare,da gorickim vatrogascim kretenim kao i on sam,smjenit govno pod hitno

  Like(0)Dislike(1)
 8. Kakve veze Ljubo ima sa porodiljnim naknadama. Nesto si ti pajdo pobrkao.

  Like(0)Dislike(0)
 9. Napad u turskoj Ljubo kriv , za porodiljne je krio ministarstvo zdravstva i ministarstvo financija, zoves ih i nitko nezna , kao navodno zavod za javno zdravstvo isplacuje to al kada njih pitas onda kazu trebaju im financije prebaciti novce , jebe lud zbunjena a obicni svitkojem odbija od place nema naknade.

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.