ŽZH druga najrazvijenija županija u FBiH

Sarajevska županija ima najveću stopu razvijenosti na prostoru Federacije BiH sa stopom zapošljavanja od 28,3 posto.

Drugo mjesto zauzima Županija Zapadnohercegovačka u kojoj se stopa zapošljavanja kreće oko 21 posto, dok je na trećem mjestu, prema stopi razvijenosti, Hercegovačko-neretvanska županija sa stopom zapošljavanja od 21,8 postom, ali je u njoj veća stopa nezaposlenih – 41,8 posto, pokazalo je istraživanje Federalnog zavoda za programiranje razvoja, prenosi Večernji list.

Srednjobosanska županija, prema istom istraživanju, nalazi se na sedmom, dok se Hercegbosanska nalazi na devetom mjestu i spada u kategoriju manje razvijenih županija u Federaciji BiH.

3 komentara

  1. Treba uzeti u obzir da su sve federalne i drzavne institucije kao i drzavni monopolisti u Sarajevu te da sarajevska zupanije prima duplo vise prihoda od pdva po glavi stanovnika. U ZHŽ toga niceg nema. Sarajevo bi propalo da mu se onemoguci masovno uhljebarenje.

    Like(7)Dislike(0)
  2. Bolje bi bilo da nismo 2 najrazvijenija, jer i nismo. U bosni njima sela kvare prosjek a sve je uredenije x2 puta neko u zhz.

    Like(0)Dislike(4)
  3. Hercegbosanska spada u naj nerazvijenije ali žene kad odu na porodiljni imaju punu plaću redovito, naravno one koje rade. Ko je ovde lud?

    Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.