ŽZH: Policija ide u štrajk

Djelatnici Ministarstva unutarnjih poslova Županije Zapadnohercegovačke održat će štrajk upozorenja u ponedjeljak 5. lipnja. 

Sindikat djelatnika MUP-a ŽZH najavio je da će štrajk upozorenja biti održan u svim ustrojbenim jedinicima od 10.00 do 11.55 sati, a o svemu su obavijestili Vladu ŽZH te ministra unutarnjih poslova ŽZH.

Razlozi za ovakvu nepopularnu metodu su navedeni u Zahtjevu Vladi ŽZH koje je ovaj Sindikat poslao 6. ožujka 2017. godine pod brojem: 01-10-06/17-1, koji su sadržali sljedeće:

1. Uplata zaostalih doprinosa za sve djelatnike MUP-a ŽZH

Ovaj zahtjev je ne samo utemeljen već i razuman jer je velik broj naših članova pred mirovinom. To je generacija ljudi koja je na svojim plećima iznijela veoma nesigurno predratno vrijeme, užasavajući ratni period, poslijeratna previranja postavljanja države na noge, a i ovaj nesigurni kapitalistički period koji ugnjetava radnika i stavlja ga u neku drugu kategoriju. Zar stvarno nisu od svoga života dali onaj najbolji dio kako bi sada ušli u ovaj završni dio koji je opet nesiguran. Vi kao poslodavac ste dali samo riječ da će te izvršiti te uplate kada pođu u mirovinu, a sigurno imaju dovoljno iskustva da znaju kako datoj riječi danas nitko više ne vjeruje. Stoga, dajmo im svi skupa duboki naklon i pošaljimo ih u zaslužni smirajni dio života dostojanstveno kao ljude.

2. Izjednačavanje bruto plaće državnih službenika i namještenika, odnosno naših članova s drugim korisnicima proračuna

Ovaj zahtjev je također utemeljen jer ovakva diskriminacija naših članova ne utječe samo na osobni budžet danas nego i na obračun budućih mirovina što je za pojedince fatalno. Zamislite samo koliko to utječe na budućnost jednog čovjeka. Znali ste za ovo već punih 7 godina i niste učinili ništa. Vrijeme je da ovo ne samo ispravite u budućnosti već i retraktivno. Stoga je potrebito da izvršite pojedinačne obračune a nakon toga izdate pojedinačna Rješenja.

3. Isplata jubilarnih nagrada za svakog zaposlenika u MUP-u ŽZH i to unatrag 3 godine od 22. rujna 2016. godine.

U ovoj kategoriji nije samo riječ o diskriminaciji već o tome da ste jubilarne nagrade dijelili nama “iza leđa” nekim drugim zaposlenicima, a za nas ste rekli “ako se osigura novac”. Čim je osiguran za druge, osiguran je i za nas. Zato utemeljeno tražimo da nam isplatite jubilarne nagrade po bivšem kolektivnom ugovoru kako je navedeno pod točkom 3. ovog Zahtjeva.

4. Izvršite isplatu 5% smanjene plaće za period travanj 2013. – svibanj 2014. godine

Ovu isplatu je dosudio Sud i izrekao da je navedeno snižavanje plaće protuzakonito. Doista je kranje vrijeme da postupate i uvažavate Sud kao temelj i oslonac pravne sigurnosti. Ne mali broj naših članova postupa po sudskim odlukama, vrše se nad njima ovrhe a isto tako djelatnici policije izvršavaju sudske ovrhe. Ako sud vrijedi za nas i građane ove županije mora vrijediti i za Vas. Dakle, ovaj zahtjev je više nego utemeljen.

Sindikat je osim provedbe štrajka upozorenja priprema zakonske temelje za organizaciju štrajka s putpunom obustavom rada do ispunjenja zahtjeva.

”Međutim, bez obzira na sve gore navedeno ovaj Sindikat Vas još jednom poziva i obaviještava da je spreman, kako prije tako i u tijeku štrajka, na razgovor u duhu daljnjeg očuvanja socijalnog dijaloga kao jedne od tekovina modernog društva.

Nadamo se doista da neće doći ni do ovog najavljenog štrajka upozorenja, a kamo li općeg štrajka, jer će te Vi i samo Vi biti odgovorni za posljedice provedbe ovakve nepopularne, ali zakonite akcije. Opet ne prijetimo, samo obavještavamo”, navodi se u priopćenju Sindikata djelatnika MUP-a ŽZH kojeg potpisuje predsjednik Vjekoslav Markota.

12 komentara

 1. Ja mislio da strajkaju zbog previse radara koji im otimaju posa,prije su mogli stogod na cesti zaraditi sad od ovih kutijetina slabo ista ostane.

  Like(10)Dislike(0)
 2. Kako ce smit hoce li i njih snimat krimovci

  Like(3)Dislike(1)
 3. Šta ovo piše svaki dan inspekcija napravila ovoliko prijava inspekcija zapečetila oniko poslovni prostora pa odgovara li iko za neuplaćivanje doprinosa u državnim institucijama jer nasuočava se sa ovakvim problemima samo MUP

  Like(3)Dislike(0)
 4. I vrime je bilo dosta vise.

  Like(0)Dislike(0)
 5. Idu sa vama i zaboravljeni branitelji

  Like(0)Dislike(2)
 6. zašto sad inspektori ne zapečete policijske postaje jer im svi djelatnici rade na crno

  Like(7)Dislike(0)
 7. Oce policajci da in drzava osigura besplatne krofne kao u americi,s marmeladom

  Like(4)Dislike(0)
 8. šta rade

  Like(1)Dislike(0)
 9. šta če kriminalci u štrajk

  Like(3)Dislike(0)
 10. Poštovani policajci!

  Juče su vas tjerali da rastjerujete i primjenite silu na goloruku vojsku HRHB HVO,te branitelje koji su provsjedovali za svoja osnovna prava za koja su zakinuti a sada će te i vi prosvjedovati za svoja prava.

  Ako je stanje trulo u cijeloj BiH a vlast neće niti želi bilo šta da radi i poduzme da bi narodu bilo bolje a ne želi da siđe sa trona, onda bi trebali svi oni koji su nezadovoljni i kojima su zakinuta osnovna ljudska prava, pravo na život,masovno izići na prosvjede,jedni druge podržati a ne poneka zanemariva grupica koju mogu olako ukloniti uz prekršajne naloge a da mediji gotovo to i neprimjete i nepoprate..

  Pošto su gotovo pa svi nezadovoljni od branitelja, invalida, umirovljenika prosvjetara, običnih policajaca kao i svih onih koji rade a ne primaju plaću i oni koji uopće i ne rade i već su po nekoliko god.na birou i u potrazi za poslom a posla u BiH nigdje osim za one podobne.

  Policija prije svega u ddmokratskom društvu služi poštenom narodu koji je i plaća i zato mora biti uz taj svoj narod i uz tu svoju vojsku a toj režimskoj antinarodnoj i antihrvatskoj vlasti koja se iživljava nad svima odbiti poslušnost i prikloniti se svojoj vojsci i svom narodu koji se borio i ginio da bih oni mogli raditi na prostorima Hdrceg-Bosne a ne neki srbi banjalučani i kojekakvi muslimani sarajlije isl.

  Policija i vojska trebaju da stanu u zaštitu svog nadoda a ne da se nedaj Bože nakon represije koju su bili i primjenili još uđu i u nekakve sukobe što bi muslimani i srbi sa oduševljenjem naj više i željeli da Hrvat krene na Hrvata…

  Zato obična policijo nedajte da vas huškaju i vaši zapovjednici na vaš narod, imate glavu i mislite svojom glavom kako postupiti a ne da vam oni misle za vas onako inteligentni i školovani i da vam zapovjedaju bilo što a da je to mimo vašeg zdravog razuma i savjesti..

  Ako ne mislite svojom glavom kako pravedno postupiti navući će vas na tanak led onda kad se nešto dogodi sasvim sigurno neće stati uz vas nego će prati ruke od svega toga.

  Pozdrav svim običnim policajcima tzv.prašinarima koji se bore za svoja prava kao i svim ljudima koje ako budu samo šutjeli i sjedili u kući ista i gora sidbina ih čeka.
  Borbe protiv nepravde uvijek je bilo i bit će.

  Vlast koja nevalja,koja nije sposobna i koja ne radi u interesu naroda nego samo za svoje vlastite, mjenja se u svim demokratskim i civiliziranim državama pa tako iako malo teže možda i težim metodama i u režimskim i komunističkim zemljama jer nitko nije nezamjenjiv iako bi to veliki broj političara bez obzira na sposobnost i nesavjestan rat i htjelo da bude i da vlada doživotno.

  Like(0)Dislike(0)
 11. Vas treba sve potrati imate placu vise nego pristojnu a 90% vas nema zavrsenu ni srednju skolu i uvik vam nesto smeta a svaki policajac je dobio minimalno 30 kg od pocetka rada u policiji stoga poklopi te se po usima i suti te.
  LP

  Like(0)Dislike(0)
 12. Imate placu dobru,slažem se s ovim komentarom u potpunosti… Radite na dnevnici pa vidite sta je dinar zaradjen,jeste li ikad uzeli motiku u ruku,sta treba vam platit sto cinka te nas narod,mislim na g. Zulja.ovi dečki novi si ok, kao i svi drugi..

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.