ŽZH: Strategijom i radnim mjestima pomoći osobama s invaliditetom

Udruga osoba s invaliditetom Županije Zapadnohercegovačke vrijedno radi kako bi osobe s invaliditetom bile prisutnije u društvu i kako bi i pozornost javnosti bila na svakodnevnim problemima tih osoba, piše Večernji list.

Prošli tjedan organizirano je i 11. druženje osoba s invaliditetom u ŽZHu, a odaziv je bio i više nego dobar. Osobe s invaliditetom održale su i modnu reviju iste noći, a sudjelovala su sva četiri mjesta iz ŽZH-a s 28 modela. Ni darivanje Djeda Božićnjaka nije izostalo. Da se svijest ljudi mijenja, pokazuje i nazočnost brojnih osoba iz javnog života koje su došle podržati ovu večer.

Zora Mikulić, predsjednica udruge, istaknula je da je ova godina u svakom pogledu bila uspješnija nego dosadašnje.

”Svake godine udruga je jača i uspješnija. Napravili smo suradnju sa svima jer osobe s invaliditetom treba podržavati i motivirati i zato nam prija potpora i institucija i crkve i škole. Treba još puno toga napraviti, ali smo animirali javnost o problemima osoba s invaliditetom,” rekla je za Večernji list predsjednica Mikulić.

”Na projektima zapošljavanja osoba s invaliditetom udruga je radila okrugle stolove, izvještavala o javnim pozivima za zapošljavanjem i provodila druge mjere koje mogu pomoći, ali to je i dalje jedan od problema, a najčešći su siromaštvo njih i obitelji, zapošljavanje osoba s invaliditetom, teža oboljenja, skupi lijekovi, odlasci na liječenja izvan granica…

Trebamo napraviti županijsku strategiju o izjednačavanju mogućnosti za normalan život i rad tih osoba. Ove godine smo zahvaljujući ministarstvima socijalne skrbi i obrazovanja i znanosti, kulture i sporta osigurali asistente u nastavi.

A sa strategijom koju će napraviti stručne osobe u suradnji s udrugom može se puno napraviti za osobe s invaliditetom,” rekla je Mikulić.

 

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.