ZZO: Više od pola milijuna KM za pacemakere, pelene, proteze…

Tijekom prošle godine u Zapadnohercegovačkoj županiji potrošeno je više od pola milijuna maraka za nabavu ortopetskih pomagala, stoji u izvješću Zavoda za zdravstveno osiguranje ZH županije.

Prema podacima iz spomenutog izvješća, u 2014. godini je ukupna potrošnja bila 514.691 KM, dok je u 2013. za kupnju ortopedskih pomagala izdvojeno 436.078 KM.
Kolica, pacemakeri…

“Povećanje za 78.613 KM u odnosu na 2013. godinu možemo obrazložiti većom potrošnjom sredstava za inkontinenciju i neurološka kolica”, navodi se u izvješću Zavoda za zdravstveno osiguranje ZH županije. Prema podacima iz spomenutog izvješća najviše novca je potrošeno na pelene za starije osobe, ukupno 117.180 KM, za nabavu proteza kuka potrošene su 92.800 KM, a za neurološka kolica za osobe do 60 godina starosti 39.000 KM. Za nabavu pacemakera za osobe preko 18 godina tijekom prošle godine iz proračuna Zavoda za zdravstveno osiguranje ZH županije izdvojeno je 7500 KM, dok je za pacemaker trajni (za djecu i omladinu do 18 godina koji idu na teret Federalnog fonda solidarnosti) potrošeno 25.000 KM. Za nabavu antidekubitnih madraca potrošeno je 10.850 KM. Prema izvješću ovog zavoda, hodalica je nabavljeno u vrijednosti 2160 KM, a štaka u vrijednosti 380 KM.
Trakice za dijabetičare

Inače, kada je riječ o ortopedskim pomagalima, pravo na korištenje istih u ovoj županiji propisano je Uredbom o obujmu, uvjetima i načinu ostvarivanja prava osiguranih osoba na korištenje ortopedskih i drugih pomagala koja se odobravaju osiguranim osobama u ZHŽ-u, te pratećom listom ortopedskih pomagala koju je Vlada ZHŽ-a donijela 30. prosinca 2011.
“Ova lista u odnosu na prethodnu znatno je povoljnija za osiguranike te je dosta proširena što je dovelo i do povećanja ove stavke u financijskom izvješću Zavoda za 2014. Također, ovim povećanjem uvelike je olakšana mogućnost nabave i ugradnje ortopedskih pomagala, a samim tim poboljšala se kvaliteta zdravstvene zaštite za ovu skupinu osiguranika”, navodi se u spomenutom izvješću.

Iz podataka navedenih u izvješću vidljivo je i da u ZH županiji raste broj osoba oboljelih od dijabetesa. Tako je samo u prošloj godini za nabavu trakica i iglica za mjerenje šećera u krvi iz proračuna Zavoda za zdravstveno osiguranje Zapadnohercegovačke županije izdvojeno 222.000 KM.

VL

2 komentara

 1. I? Šta je ovdje porno. Jeste li dali podatak koliko populacija ZHŽ izdvaja za.
  Oni to rade da u slučaju da se razbole imaju kakvu takvu potporu.
  Ovo nisu novci ŽUPANIJE. Županija je samo servis koji rasoređuje NAŠE novce.

  Ovoliko u svijetu košta nekoliko kompliciranijih operacija.

  Neka Županija objavi koliko godišnje izdvaja za plaće svojih službenika, regrese, jubilarne nagrade,
  božićnice, uskrsnice itd., održavanje i nabavu vozila, osobnu potrošnju svih ureda županije i još toliko
  kojekakvih usluga i uslugica, a od novca poreznih obveznika.
  A oni kukaju za 500 tisuća maraka kojima su olakšali život teškim bolesnicima.

  Pa kad ćete jednom shvatiti da su novci koji pristižu u županiju sredstva za zajedničku potrošnju građana, a ne
  za lagodan život UHLJEBA, a najviše se sredstava stroši baš na ovo zadnje.

  Onda ćemo usporediti cifre

  Like(0)Dislike(0)
 2. Mrki debilu, ovdje se nitko ne žali da je previše potrošeno nego ke ovo redovito godišnje izvješće u kojem se navodi ovogodišnja potrošnja i uspoređuje s prošlogodišnjom.

  Kad bi samo znali kakva je zdravstvena usluga u ostatku BiH u odnosu na našu Županiju…. Ni ne znate koliko ste sretni!

  Like(2)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.