Čović: Hrvati gotovo nestali s 80 posto teritorija BiH

Hrvati, katolici, su gotovo nestali s jednog značajnog dijela BiH, gotovo s 80 posto njezina teritorija, a i ovdje ih ima jedan, maksimalno dva posto, a tako je i u Zenici, Tuzli, Bihaću, Goraždu… – izjavio je danas u Banjoj Luci član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

”To nas sve zajedno treba zabrinuti”, istaknuo je Čović najavivši da će u sljedećih nekoliko mjeseci biti pokrenuto nekoliko projekata kako bi se prvenstveno omogućio održivi povratak izbjeglih i prognanih katolika Hrvata i njihovi problemi malo brže rješavali.

Čović je danas u Banjoj Luci razgovarao s biskupom banjalučkim Franjom Komaricom o povratku, naglasivši u izjavi novinarima da se moraju stvoriti materijalni uvjeti da se izbjegli mogu vratiti i da će o tome razgovarati i s predstavnicima vlasti RS-a.

Uoči planiranog posvećenja obnovljene katoličke crkve na Petrićevcu, najavio je i da će biti organiziran znanstveni skup da bi se skrenula pozornost na položaj katolika na banjalučkom području i svi zajedno radili na tom pitanju. Obljetnica dolaska u Banju Luku bivšeg pape Ivana Pavla II bit će obilježena 22. lipnja, kada će biti i posvećena župna crkva na Petrićevcu, na čijim temeljima je papa služio svetu misu i proglasio blaženim Ivana Merza.

Biskup banjalučki Franjo Komarica je istaknuo da je razgovarano kako omogućiti održivi povratak Hrvata na područje RS-a, jer sada nemaju, kako je kazao, ni političke, ni pravne, a posebno ne materijalne pomoći za obnovu kuća i zapošljavanje.

Određene projekte provodi banjalučki Caritas, ali, navodi, nema dovoljno razumijevanja od domaćih političara da se stvari provedu kraju. Župna crkva na Petrićevcu kod Banje Luke će biti posvećena 22. lipnja, a biskup Komarica kaže da će i taj događaj biti prilika da se s predstavnicima vlasti u BiH razgovara o obnovi po jednog vjerskog objekta za sve tri konfesije u Mostaru.

To će, kaže, biti prilika da se i svijetu pokaže da građani BiH mogu zajedno, udruženim snagama, voditi ovu zemlju ka normalizaciji. Razgovarano je i o nemogućnosti da se izgradi katolička župna crkva na području Drvara, te je biskup banjalučki zatražio pomoć Čovića da se dozvoli njena izgradnja.

Fena