FOTO: GSS i Federalna civilna zaštita spašavali unesrećenog na Peć Mlinima

U subotu i nedjelju je u Peć Mlinama održana savezna vježba ljetnih tehnika spašavanja GSS-a BiH sa GSS-om Grude kao domaćinom.

U subotu je odrađena priprema, odnosno uvježbavane su tehnike ljetnih spašavanja, a u nedjelju je održana simulacija stvarne akcije.

Sudjelovalo je preko 70 gorskih spašavatelja koji su došli iz Gruda, Širokog Brijega, Mostara, Čitluka, Posušja, Livna, Jablanice, GSS HBŽ-a, te sedam članova Federalne uprave civilne zaštite.

Realizana je pokazna vježba spašavanja sa stijene i transport unesrećenog, što je jedna od ljetnih tehnika spašavanja. Akcija je odrađena u četiri dijela. Prvo je izvedeno spuštanje vertikalno niz stijenu odnosno liticu, zatim koso spuštanje, pa preko strmine i na kraju spajanje dva brda pomoću užeta, u slučaju kada se ne može ići terenskim putem. Cijela akcija trajala je sat vremena.

GSS u BiH ima devet stanica, a dvije stanice GSS Ljubuški i Čapljina su u osnivanju. Ekipe zajedno rade istim metodama, zajednički nastupaju kada treba potpora, jer jedna mala stanica ne može neke ozbiljnije stvari odraditi sama.

U nastavku na fotografijama pogledajte uspješno realiziranu vježbu spašavanja.

grude-online.info