FOTO: Mala sportska škola okuplja stotinu djece iz općine Grude

Činjenica je da  se dijete na selu sve manje „igra“ na guvnu ili docu, ledini..da se ne vozi biciklom kroz polje, nema preskakanja lastike, igre: skrivača, kauboja-indijanaca…ne ide u obližnju školu pješice, ne penje se na „trišnju“,“kostilu“… ne uči se plivati u obližnjoj „rivini“, ne prave se „kućare“… jahati na konju ravno je vožnji letećeg tanjura, da ne govorimo o vožnji ispod poluge muškog bicikla… ovim aktivnostima poticao se motorički razvoj djeteta, a dokazano je da se motoričkim razvojem potiče i emocionalni, socijalni i intelektualni razvoj. U današnje vrijeme ovakve aktivnosti i igre na selu zamjenjuju: TV-e igre na računalu, surfanje na internetu i mobitelu, tabletu (kućni ljubimac: virtualna mačka), …itd. Dakle, ako nema sadržaja koje će djeci dati šansu da upražnjavaju svoje slobodno vrijeme na prirodniji način-kroz igru, možemo zaključiti da ruralno područje dolazi u opasnost kad je u pitanju odgoj djeteta i njegov psihofizički rast i razvoj !!!

Upravo iz ovog razloga  početkom 2014. godine, u Sovićima i Drinovcima  pokrenut je sportski program s ciljem uključivanja što većeg broja najmlađe djece u športske i tjelovježbene aktivnosti, pod nazivom – „Mala sportska škola“( sportska udruga…). Treninzi su koncipirani na način da se daje prednost igri, uživanju i druženju kroz osmišljene kineziološke sadržaje. Program nije usmjeren za treniranje športova i natjecanje već na poticanje optimalnog razvoja djece u dobi od 5-12 godina. Program „Male sportske škole“ NEMA SELEKTIVAN PRISTUP, SVA SU DJECA DOBRODOŠLA, PA ČAK I ONA S MANJIM ZDRAVSTVENIM POTEŠKOĆAMA (loše tjelesno držanje, pretilost, astma, bronhitis… itd).

Ideja je bila da  se djeci u ruralnim dijelovima naše Općine omogući uključivanje u program ovakvog tipa organiziranog vježbanja…

Što radimo?

Program koji provodimo od početka 2014. godine trenutno pohađa  145 djece u dvije podružnice:  Sovići-Gorica (95) i Drinovci-Tihaljina (50). Treninge provodimo u dvorani osnovne škole u Sovićima (dijelom i na vanjskim terenima…) i u dvorani osnovne škole u Drinovcima. Osim redovitih treninga i stjecanja osnovnih znanja iz atletike, gimnastike, mini-rukometa, nogometa, košarke, badmintona, stolnog tenisa… organizirali smo i nekoliko poludnevnih izleta u prirodu s različitom tematikom:

mini-biciklijadu Vlašići-jezero Krenica, te brdarenje i izlete  u polje. Odradili smo i natjecateljske utakmice u mini-rukometu i nogometu s vršnjacima iz Vinjana, s djecom iz O.Š.Zmijavci  i  podružnicom iz Drinovaca.

U nedjelju su 29.11.2015. polaznici „Male sportske škole“  sudjelovali na natjecanju u Tomislavgradu pod nazivom „Male športske igre“ (100 DJECE  !!!)

Između ostalog vrlo je bitno spomenuti da sudjelujemo u humanitarnim projektima i akcijama  u onoj mjeri u kojoj možemo …trenutno je aktualna akcija sakupljanja čepova za djecu u potrebi:  „Plastičnim čepovima do skupih lijekova“ !

Ove godine je plan unaprijediti rad u podružnici Drinovci-Tihaljina, odraditi  još neka natjecanja, otići na  vikend-kampiranje na lokalitet Vučipolje (općina Posušje), organizirati natjecanje u stolnom tenisu za djecu i rekreativce!!!!

STRUČNI KADAR I VODITELJI

Voditelj i trener ovog mini-projekta je dugogodišnji aktivni nogometaš, diplomirani kineziolog – prof. Nikola Šimić, drugi trener je također diplomirani kineziolog – prof. Zvonimir Erkapić.

Sponzorirani članak!