FOTO: Predstavljanjem knjige „Drinovci su čuđenje u svijetu“ počeli 52. Šimićevi susreti

U subotu, 2. svibnja 2015. godine u dvorani osnovne škole u Drinovcima svečano su otvoreni 52. Šimićevi susreti.

Ovogodišnji Susreti traju od 2. do 8. svibnja, a čast da ih otvori dobila je županijska ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa Ružica Mikulić. Voditeljica svečanog otvaranja Mirjana Vlašić Mima započela je svečanost recitacijom Šimićevih pjesama, a Frama Drinovci uljepšala je večer svojim glazbenim brojevima. Na početku večeri prisutne je pozdravio predsjednik Matice Hrvatske ogranak Grude i zamjenik predsjednika Organizacijskog odbora 52. Šimićevih susreta Mario Bušić, te izrazio zadovoljstvom prepunom dvoranom i gostima sa svih strana Hercegovine i Dalmacije.

Središnja tema večeri bilo je predstavljanje putopisnog eseja, knjige Petra Majića Drinovci su čuđenje u svijetu. O knjizi su govorili fra Mate Logara i Dragan Marijanović. Fra Mate autorov odnos prema prirodi uspoređuje s odnosom prema Bogu. Dobar čovjek vidi ljepotu i stvara ljepotu, kaže fra Mate i pita se da li vidimo kako je dobro ono što je Bog stvorio. U knjizi ima dosta mitova i legendi, a u njima dobro uvijek pobjeđuje, Petar ih je u knjigu interpolirao u svom izvornom obliku. Fra Mate zaključuje da onaj tko ima dušu treba poput Petra i A.B. Šimića ostaviti u njoj i dio za čuđenje, te da kroz ljepotu prirode treba tražiti veličinu Boga. Pisac Dragan Marijanović je rekao da mu je posebna čast predstavljati ovu knjigu koja je vrelo lirske proze. Naglasio je da dugo nije čuo da se o Hercegovini ovako lijepo piše. Rekao je da su ljudi iz Drinovaca, i s ovih prostor uvijek odlazili puni kompleksa i ne znajući kakvu ljepotu ostavljaju. Danas znamo (a to potvrđuje i ova knjiga) da umjesto stida trebamo biti ispunjeni ponosom na ljepotu i bogatsvo koje su Drinovci dali ne sam Hercegovini, nego i cijelom hrvatskom narodu, ali i europskoj poeziji. Drinovci su jedno od najraseljenijih sela u povijesti Hrvata i nije ni čudo što se tu rodilo toliko znamenitih ljudi. Knjigu je opisao kao esej o sebi, svome rodnom kraju, svemu svom, svome križu. Petar je u knjigu uključio mnoštvo zaboravljenih hrvatskih riječi, ona je poučna, literarna knjiga, puna proze. Putopis ne samo da objašnjava zašto smo tu, on je također i antologija, rekao je Marijanović, jer sadržava sve što je važno u povijesti Drinovaca, on je i monografija.

Na kraju večeri prisutnima se obratio i autor knjige Petar Majić, te zahvalio predstavljačima i svima prisutnima. Rekao je da je njegova knjiga pokušaj lirskog prikaza svega dostupnog što nam je Bog dao na ovom malom prostoru, a Drinovci su preslika tog prostora. Pozvao je čitatelje da uživaju te da mu ne sude. Za svoj putopis želi da bude inspiracija svima nama, te zaključuje: “Bit će ovdje života”.

Program Šimićevih susreta nastavlja se u ponedjeljak, 4.svibnja 2015. svečanim otvaranjem Gradske knjižnice i Hrvatskog kulturnog doma „Antun Branko Šimić“ Grude u 20 sati. Upriličit će se predstavljanje knjige pjesama Antuna Branka Šimića na francuskom jeziku Au bord du monde, prevoditeljice i književnice Martine Kramer.