FOTO: Učenici iz Drinovaca sudjelovali na završnoj radionici projekta “NERETVA – rijeka koja povezuje”

Projekt „Dijalog za budućnost“ stvorio je pozitivno okruženja za uspostavu partnerstva među udrugama građana u slivnom području rijeke Neretve i Trebišnjice kako bi razvili svoju projektnu ideju te je približili javnosti i korisnicima. Inicijativa Ekološke udruge „Lijepa naša“ i partnerskih organizacija Centar za održivi razvoj i ekologiju “CORIE“ – Trebinje, Ekološke udruge „EHOO“ – Čapljina imala je za cilj povezivanje i razmjenu iskustva u izvannastavnim aktivnostima osam osnovnih škola u regiji na temu „NERETVA – rijeka koja povezuje“. Stručna predavanja, edukativne radionice na temu praćenja stanja riječnih ekosustava uz terensku nastavu, stručnu ekskurziju i završnu radionicu doveli su do uspostave zajedničke ideje praćenja svih sastavnica riječnih ekosustava na izabranim riječnim dionicama.

Završna radionica „Dječji samit o okolišu“, održana u Čapljini 13. i 14. 11. 2015. godine u Hotelu Mogorjelo imala je za cilj predstavljanje rada škola i učenika u likovnim, literarnim radovima i fotografiji.

Svi radovi nastali su kao rezultat rada učenika i njihovih profesora koji su iskazali svoje viđenje života uz rijeku i stanja riječnih ekosustava. Svih osam osnovnih škola („Antuna Branka i Stanislava Šimića“ – Drinovci – Tihaljina, “Ivan Brlić Mažuranić“ – Ljubuški, „Lipanjske zore“ – Višići, „Crnići„ – Crnići – Stolac, “Marin Držić“ – Buna, „Ravno“ – Ravno, “Jovan Jovanović Zmaj“ – Trebinje i „Vuk Karadžić“ – Trebinje) nominirali su po tri rada iz svake tematske oblasti.

Prvi dan radionice učenici su predstavljali svoje radove, obišli Crpnu hidroelektranu Čapljina i Park Prirode „Hutovo blato“. U večernjim satima upriličena je svečana dodjela nagrada u sve tri kategorije, s tim da su učenici čitali i predstavljali nagrađene radove.

Nagrađeni literarni radovi su:

Nagrađeni likovni radovi su:

Nagrađene fotografije su:

Predsjednik ekološke udruge „Lijepa naša“ Čapljina gosp. Marinko Dalmatin uručio je posebno priznanje Plaketu za doprinos u promociji prirode i okoliša općine Čapljina u 2015. godini učeniku Ivanu Dugandžiću.

Drugi dan radionice profesori su iznosili svoje stavove, stajališta i predlagali ideje koje bi se mogle nastaviti i realizirati u narednom razdoblju. Napravljen je izlet u Park prirode Hutovo blato uz obilazak poučne/edukacijske staze te vožnja brodicama po kanalima, jarugama i rijeci Krupi na području Parka.

Projektni tim u suradnji sa partnerima preuzeo je odgovornost da se projektne ideje razrade i ponude školama, profesorima kao osnova za daljnji angažman i potpisivanje sporazuma o suradnji. Projektni tim i profesori zajedničkog su stajališta da se suradnja proširi i na druge škole u regiji koje su se spremne  uključiti u ovu inicijativu. Nastupom učenika iz Biskupijske klasične Gimnazije „Ruđer Bošković“ Dubrovnik sa predstavom „Voda“ stvorena je platforma za širenje ove ideje kroz prekograničnu suradnju sa školama iz Republike Hrvatske.