FOTO: Vukovi siju strah u Sovićima, napadaju pse i domaće životinje

Ovih dana zabilježeni su gotovo svakodnevni napadi vukova u Sovićima. Kako doznaje portal Grude Online već drugi tjedan za redom vukovi dolaze do kuća i napadaju pse. Žrtve su uglavnom psi na lancima koje vukovi ubiju i skoro čitave pojedu.

S obzirom na tako učestale napade u ovo doba godine, kad i u prirodi mogu naći hranu, očito je da im je brojnost značajno porasla pa se pozivaju vlasnici koza i ovaca na dodatni oprez.

Zbog ovakvih ulazaka duboko u naselja, očito je da ne prezaju od napada ni pod svjetlima rasvjete te unose strah za djecu koja se navečer vraćaju iz škole, bez obzira na tvrdnje kako vukovi ne napadaju čovjeka.

Jedna čitateljica iz Sovića nam je poslala i fotografiju nakon pohoda vuka u njeno dvorište

Dok nadležne službe ne utvrde brojnost vukova na području općine Grude i potrebu za eventualnim odstrjelom, podsjećamo da su vukovi u susjednoj nam RH zaštićena životinjska vrsta.

Već godinama masovno napadaju domaće životinje u blizini Parka prirode Biokovo, a u samom parku su desetkovali lovni fond krupne divljači.

Bez obzira na potrebu očuvanja vuka u prirodi, ovakvi napadi uz materijalnu štetu unose nemir i strah u svakodnevicu, te je vrijeme da se brojnost vuka vrati na održivu razinu kako bi imao uvjete za hranjenje dalje od naselja.

grude-online.info