Hercegovački teolog Dalibor Milas: Dolazak Poljaka poraz je Ratka Perića

Poseban izaslanik pape Franje poljski nadbiskup Hoser krajem ožujka stiže u Međugorje kako bi proučio ”pastoralnu situaciju” i utvrdio potrebe hodočasnika. S druge strane mostarski biskup Ratko Perić smatra da je Međugorje plod manipulacije vidjelaca i svećenika.

To je za Dnevnik.hr, za Novu TV komentirao hercegovački teolog Dalibor Milas:

„Njegov skoro pa radikalni stav o Međugorju uvijek je bio isti. Ne ulazeći u samu narav Međugorja kao eventualnog mjesta nadnaravne i, to se uvijek mora naglasiti, privatne objave, teško je ne primijetiti da je Perić nevjerojatno ustrajan u svojoj borbi protiv nečega ili nekoga. Da je kojim slučajem na njegovom položaju bio netko tko zna voditi dijalog, tko se malo više vodi razumom, a malo manje emocijama i vlastitim ponosom, te tko ne trati svoju službu obračunavajući se sa svima onima koji se ne slažu s njim, možda bi se neki problemi, koji već duže vrijeme postoje u Mostarsko-duvanjskoj biskupiji, davno riješili. Smatram da je dolazak poljskog nadbiskupa zapravo njegov poraz i da je on toga itekako svjestan“, smatra Milas.

I on se slaže kako je zadaća papinog izaslanika izrazito pastoralnog karaktera te se neće miješati u posao vatikanske komisije, kojoj je zadaća provjeriti autentičnosti eventualnih ukazanja.

„Ne sumnjam da Hoser dolazi u Međugorje s već pripremljenim rješenjem, koje bi Međugorju trebalo donijeti veću dozu toliko potrebne transparentnosti i sustavnosti“, kaže Milas.