Liječnici smireni, slijedi policija: Sindikat najavio kolaps i štrajk

Sindikat policije u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, nakon redovite sjednice Upravnog odbora Sindikata održanoj dana 21. svibnja, upozorio je na mogući kolaps u Ministarstvu unutarnjih poslova te nove aktivnosti na pokretanju štrajka zbog zanemarivanja njihovih zahtjeva.

Kako je priopćeno, na sjednici se raspravljalo o popuni upražnjenih radnih mjesta policijskih službenika, činovanju i unapređenju policijskih službenika iz redovnog sastava, u skladu s važećim Zakonskim propisima, usklađivanju Zakona o Policijskim službenicima HNŽ-a s federalnom razinom, isplati po pravosnažnim sudskim presudama, povećanji plaće i procesu pregovora i potpisivanja Granskog kolektivnog ugovora za policiju, s Vladom HNŽ-a.

U priopćenju ne navodi kako su se 23. travnja obratili menadžmentu MUP-a HNŽ-a, odnosno ministru unutarnjih poslova sa zahtjevom da zakaže zajednički sastanak s predstavnicima Vlade HNŽ-a, točnije premijerom Vlade, menadžmentom MUP-a HNŽ-a i predstavnicima sindikata.

”Do danas nismo dobili bilo kakvu povratnu informaciju u vezi s tim, osim da je naš Zahtjev dana 27.4.2018 godine, proslijeđen u Vladu HNŽ-a na ruke premijera”, navodi se i dodaje kako su zahtjevi Sindikata upravo bili radno-pravni status svih uposlenika unutar Ministarstva.

”Kao što je javnosti poznato ovaj Sindikat već duži niz godina suočava se s ignorantskim odnosom vladajućih struktura u HNŽ-u, a u posljednje vrijeme taj trend dostiže zaista zabrinjavajuće razmjere, iako smo u više navrata ukazivali na odlazak, odnosno osipanje policijskog kadra u Upravi policije, te potrebu odgovarajućeg popunjavanja upražnjenih radnih mjesta, policijskih službenika koji svojim obrazovanjem, radnim iskustvom i rezultatima rada zaslužuju ostvarivanje prava na karijeru tako da veliki broj policijski službenika u MUP-u HNŽ-a u zasluženu mirovinu ide u početnom činu „Policajac”, što nije slučaj ni u jednoj policijskoj agenciji u BiH”, navodi se.

Tvrde da, prema podacima kojim raspolaže Sindikat, trenutno u Upravi Policije MUP-a HNŽ nedostaje oko 300 policijskih službenika, dok u Upravi za administraciju nedostaje oko 50 izvršitelja.

”Nastavili se ovakav trend, nije isključeno da će Ministarstvo vrlo brzo doći u kolaps, odnosno neće biti moguće normalno funkcioniranje, iako se već sada stvaraju ozbiljne poteškoća u obavljanju redovnih poslova i zadataka. Ovom prilikom naglašavamo da je Sindikat policije u ranijem periodu pokrenuo procedure generalnog štrajka zbog neizvršavanja pravosnažnih sudskih presuda po tužbama uposlenika, gdje smo u tom pravcu naišli na opstrukcije od strane Vlade HNŽ-a, te nam je kao jedinoj organizaciji u BiH bilo onemogućeno ostvarivanje prava na štrajk. U vezi s tim, ovaj sindikat će ponovo pokrenuti odnosno nastaviti započete aktivnosti u vezi s provođenjem štrajka, a zbog očitog neuvažavanja od strane Vlade koje je ponovo izazvalo ogorčenje našeg članstva i uposlenika. Iskoristit ćemo sva moguća prava u skladu sa Zakonom, te ustrajati na tome do ispunjenja navedenih Zahtjeva”, naveo je sindikat.