Mladi Proložani genijalnim plakatima ‘poklopili’ načelnika

Nikli džambo plakati u Cisti Provo, a Mati Lasiću drago. Dobro jutro, načelniče! Laku noć, načelniče! A načelnik otpozdravlja i zahvaljuje, za dobrim se konjem, kaže, prašina diže.

Mate Lasić nije, kako ste možda pomislili, načelnik općine Cista Provo, nego je načelnik općine Proložac. A plakati koji ga pozdravljaju postavljeni su u Cisti zato jer Lasić tuda svaki dan prolazi. Dvaput. Ujutro kad ide na posao – otud i ono “Dobro jutro, načelniče” – i navečer kad se vraća kući – pa otud i “Laku noć, načelniče”. Tako barem tvrde članovi Nezavisne liste mladih Proložana (NLMP).

Našli smo se pod džambo plakatima. Izaslanici NLMP-a, Petra Odak, Ines Grabovac, Ante Meter i Josip Ćorić, kandidat za načelnika i veterinar, malo je kasnio jer je taman kad smo ga zvali bio cijepio kravu, objašnjavaju kako im nije bila namjera zabaviti Imoćane nego ukazati na ozbiljno kršenje zakona.

Plakate su postavili na njivi znanog umjetnika Borisa Šituma koji zajedno sa svojom ekipom iz Udruge “Kvart” već neko vrijeme džambo provokacijama podučava manje ili više neuku javnost, a poruka na njima je jasna: naš načelnik ne živi u Prološcu.

– Nego u Splitu! Svi to znaju, ali je malo koga briga – govore mladi Proložani.

Rezultati zadnjih izbora tu nebrigu i potvrđuju: Mate Lasić, HDZ-ovac koji je ušao u svoj četvrti mandat, još je jednom u prvome krugu pobijedio konkurenciju. Ovaj put dvoglavu. I dok su se HSLS-ovci pritajili, mladost iz Prološca udara. Ravno u pleksus.

– Tražili smo službenim putem da se načelnik izjasni gdje živi, da dokaže svoje prološko boravište, da nam dade uvid u putne troškove, no on to ne želi. Kaže da je njemu državna revizija bila i da je sve čisto – navode.

Institut za javne financije, nastavljaju naši sugovornici, Općinu Proložac je svrstao na samo dno zemaljske ljestvice prema transparentnosti poslovanja jer troškovnik niti jednog jedinog proračunskog projekta nije javno objavljen. A u proračunu kao posebna stavka oči bode novac za gorivo. Općinski će golf tako tijekom 2017. godine posrkati 40.000 kuna. I još će, jer i to u proračunu piše, za gume i rezervne dijelove biti potrošeno 20.000 kuna.

Mate Lasić za sve ima objašnjenje, osebujno je, vidjet ćete, a Petra, Ines, Ante i Josip napominju kako nije on jedini imotski načelnik koji na jednom kraju županije živi dok se na drugom kandidira i pobjeđuje. Istu praksu, vele, imaju i Miroslav Gaće iz Zagvozda i Branko Knezović iz Lokvičića. Stranku im nećemo navoditi kako ne bi ispalo da imamo nešto protiv HDZ-a. A nemamo, jer tko protiv stožerne stranke smije išta imati. Poglavito u Imotskome.

– ‘Ćerce moja, nisi se valjda i ti dala u partizane’, rekla mi je baba kad je čula na kojoj sam se listi kandidarala – smije se Petra, a ostali domeću kako se u dobrome dijelu Imotske krajine protivnici HDZ-a smišljeno prozivaju komunistima i antikršćanima, čak i četnicima. To najbolje pali.

– U Prološcu još stoji Gotovinin plakat, valjda zadnji u državi, cijeli je pokidan, izblijedio je, ali se ne dira, to je nama važnije od ičega – kažu golobradi opozicionari.

– Je li vi znate da u stavkama Lasićevog proračuna nema ni spomena turizmu, a Proložac je mjesto kakvog nadaleko u Zagori nema po svom turističkom potencijalu – ogorčeno nastavljaju.

– A nama uporno odbija isplatiti tisuću kuna naknade po vijećniku za politički rad, prijavili smo ga i nikome ništa, a kad smo mi bili zaboravili otvoriti račun za posebne namjene policija nam je svima redom bila došla na vrata, matere su nam padale u nesvijest od šoka – sad su se već skroz zapalili.

Matu Lasića, nema sumnje, čekaju četiri vruće godine, ovo s džambo plakatima tek je početak, najava prave vatre. Mladost će mu dati papra, ne voze mercedese, ali im to ne smeta da u svojim škodama žestoko stišću papučicu gasa.

Pred Općinom, a sada smo već u Prološcu, kasnimo na dogovor kod Lasića, u parkiranom mercedesu, model 200, godina proizvodnje otprilike u ono vrijeme kad se Tito zajebo pa Imoćane pustio na rad u Njemačku, stari gastarbajter sluša vijesti.

Radio Zagreb, Prvi program. Zabrinut je. Nećemo valjda izgubiti Savudrijsku valu… Hoće li Plenković popustiti Bruxellesu… Zašto Kolinda šuti… Šta su se ova dica uvatila našega Mate…

Ovo zadnje smo, naravno, izmislili, ne boji se starina za Matu. I baš ga briga gdje Mate živi. Dapače, ako je i u Splitu, neka ga, tako će biti bliže Županiji. Tamo je vrh naše vertikale.

– Pa, di ste vi, koliko vam triba?! – pruža ruku Mate i gleda na sat.

– Ispričavamo se, čekali smo Josipa da cijepi kravu – odgovaramo.

– Ajde, da čujem, šta vas zanima, ovi iz Županijske uprave za ceste samo šta nisu došli?

– Došli smo provjeriti gdje živite, ovdje ili u Splitu?

– Di ste me našli, tu san.

– Znači, ne živite u Splitu, ovi iz Liste mladih izmišljaju?

– Neka ih, to se oni malo igraju kampanje, meni ne smeta.

– Jeste li vidjeli džambo plakate?

– Nisan vidio ali su mi drugi rekli. Poliva san jutros loze, iman van ja pet iljada loza, da vidin di su njihove.

– Pustite loze, što kažete na plakate?

– Dobro je, samo neka ne vriđaju.

– Gdje ste sinoć spavali?

– U mome Šumetu (naselje u općini Proložac, op.a.), di uvik spavan.

– Kažu da vam djeca idu u Split u školu.

– Eto, lažu. Iman četvero dice, jedno ide u školu, a troje još nije. Ćaća mi je bija u Njemačkoj, umra je a da ga skoro nisan ni upantija.

– A to dijete što ide u školu, gdje je ono upisano, je li možda u Split?

– Je. Žena mi radi, puno vozi, putuje non stop, pa san ga moga tako i u Zagreb upisat. Ne mogu ja to pratit.

– Pa vi stojite s troje predškolaca u Prološcu?

– Što ne pitate za projekte i šta san sve učinija za Proložac?!

– Što će vam u proračunu 40.000 kuna za gorivo ako živite u Prološcu?

– Ne možete vi ni zamislit koliko ja toga obađen da bi novac za svoju općinu naša. Svake godine po pet, šest milijuna kuna ja povr proračuna namaknen, ajmo malo o tome. Ništa je to, koliko ja iđen.

– Ali gume i servis za 20.000 kuna, pa odakle vam takav izračun, kakvo vi to vozilo imate?

– Golfa peticu šta mi ga je Županija u peti misec dala, isto ka onoga audija šta san ga prije ima.

– Onoga šta ste ga razbili?

– Ja?! Ni čut, taj se auto sam od sebe raspa.

– Koga ćete dogodine spaliti za krnju?

– Štajaznan, možda opet Antu Tomića. On se ionako već uvridija.

– A vi se ne biste uvrijedili?

– Šta se ima vriđat, prvi ga je susid spalija, nek se njemu javi.

– Odosmo mi, načelniče, sve smo čuli, vama će ionako sad ovi iz ŽUC-a.

– Već iđete, samo zbog ovoga ste dolazili?!

Slobodna Dalmacija