MUP RH vrši provjere fiktivno prijavljenih Livnjaka i Duvnjaka

Od početka lipnja uz granicu s BiH hrvatska policija intenzivno provjerava žive li građani na adresama na kojima su prijavljeni ili imaju samo fiktivno prijavljeno prebivalište u Hrvatskoj a žive negdje drugdje.

Prema dostupnim informacijama od građana Tomislavgrada i Livna, osim pograničnih područja provjere većeg intenziteta se događaju i u središnjim dijelovima Hrvatske.

Što trenutno hrvatska policija poduzima na svom teritoriju a koje je uznemirilo građane uglavnom Hrvate s područja BiH, iz Službe za odnose s javnošću MUP-a RH za Fenu su istaknuli kako je prema članku 12. Zakona o prebivalištu propisano kako će nadležna policijska uprava na čijem području osoba ima prijavljeno prebivalište po službenoj dužnosti donijeti rješenje o odjavi prebivališta osobe ako se terenskom provjerom utvrdi da osoba stvarno ne živi na prijavljenoj adresi ili o tome bude obaviještena od strane tijela javne vlasti te drugih pravnih i fizičkih osoba.

U priopćenju se navodi kako službene osobe MUP-a, odnosno policijskih uprava i policijskih postaja u obavljanju poslova iz svoje nadležnosti kontinuirano, između ostalog, zaprimaju obavijesti javnih tijela, pravnih i fizičkih osoba koje se odnose na  informacije da određena osoba, odnosno određene osobe ne žive na adresama prijavljenog prebivališta.

Također, istaknuto je kako se u postupcima pokrenutim po službenoj dužnosti za odjavu prebivališta osobe iz zbirke podataka o prebivalištu i boravištu za čije je vođenje nadležan MUP utvrđuju činjenice i okolnosti na temelju kojih se može nedvojbeno zaključiti živi li osoba na adresi prijavljenog prebivališta.

– Navedene činjenice prvenstveno se utvrđuju terenskom provjerom koju obavljaju policijski službenici – naglasili su iz MUP-a RH.

Osim postupanja u predmetima vezanim za obavljanje poslova policije te po dostavljenim obavijestima ili zamolbama za provjeru prebivališta određene osobe, okolnost primjerice da određena osoba koja ima prijavljeno prebivalište u Republici Hrvatskoj i starija je od 18 godina nema važeću osobnu iskaznicu koju je dužna imati obzirom da se navedenom ispravom dokazuje adresa stanovanja (bilo da osoba nikad nije ishodila osobnu iskaznicu ili istu nema važeću duže vremensko razdoblje), predstavlja indikaciju da osoba možda ne živi na adresi prijavljenog prebivališta.

Pri tome iz MUP-a RH ističu kako se postupci odjave prebivališta po službenoj dužnosti provode na području svih policijskih uprava i postaja ovog Ministarstva, odnosno na području cijele Republike Hrvatske.