NAKON TRAGEDIJA NA MATURAMA – Liječnici: Kontinuirani stres kod mladih može biti i okidač za smrt

Svibanj je mjesec proslava matura i one se tradicionalno obilježavaju svake godine. Već krajem travnja i početkom svibnja svaka djevojka želi biti najljepša te kreće u potragu za maturalnom haljinom, a s druge strane, mladići traže odijelo. Pojedini će se u svečanim odorama naći i prvi put, piše Večernji list BiH. Na raskrižju su života, punoljetnosti. Ovaj svibanj u BiH bit će upamćen kao mjesec velikih tragedija, u kojem je tijekom maturalne zabave umrlo dvoje maturanata i jedan profesor.

Nevjerica u javnosti

Prva tragična priča vezna je uz smrt gimnazijalaca Emira Juge koji se spremao za proslavu najvažnijeg dana za svakog srednjoškolca. Osamnaestogodišnjak je preminuo u snu u noći između utorka i srijede u obiteljskoj kući u naselju Babovac u Prnjavoru. Nalaz dežurnog patologa prnjavorskog Doma zdravlja pokazao je kako je mladić tijekom sna imao srčani udar. Šokantna vijest ostavila je u nevjerici sve koji su ga poznavali. Emir je trebao s kolegama iz Gimnazije i maturantima Centra srednjih škola taj dan biti na maturalnom izletu pokraj rijeke Ukrine. Kada se nije pojavio, pozvali su Emirovu baku s kojom je stanovao jer mu majka živi i radi u Sloveniji. Kad je otišla u Emirovu sobu, zatekla ga je mrtvog u krevetu. I sada su njegovi kolege i obitelj u šoku. Ova tragedija zavila je Prnjavor u crno. Nekoliko dana poslije šok u Čapljini gdje je na maturalnoj zabavi Srednje škole u Čapljini u hotelu Mogorjelo preminula maturantica Nikolina Raič. Nikolini je pozlilo na samom početku proslave, onesvijestila se, a kolege su odmah pozvali profesore u pomoć. Budući da je i hitna pomoć locirana u blizini hotela gdje se odvijala zabava, brzom intervencijom prevezena je u ambulantu, ali je nakon pola sat preminula. Bio je to šok za sve. Ravnateljica Srednje škole Željka Previšić izjavila je kako liječnici nisu naveli točan uzrok smrti te je dodala kako Nikolina nije imala zdravstvenih problema. No, tu nije kraj tragedijama koje su se proteklog tjedna događale u BiH.

I dok je cijela BiH pričala o tragedijama koje su pogodile Prnajvor i Čapljinu, za vikend je uslijedio novi šok – profesor biologije Srednje mješovite škole u Žepču Mihad Cikotić preminuo je na maturalnoj zabavi dok je slavio s učenicima kraj srednje škole. Isto kao i Nikolina, on se samo onesvijestio, pao na pod i preminuo na putu do bolnice. Maturanti škole su u šoku prekinuli zabavu.

Stres i genetika

Ova tri tragična slučaja zahtijevaju ozbiljnu analizu ili, pak, detaljnja istraživanja i sagledavanje svih psiholoških aspekta učenika na maturi. Naime, u BiH se, za razliku od susjedne RH, nisu radila istraživanja u tom smjeru, a ona koja su rađena u Hrvatskoj pokazala su kako s približavanjem datuma državne mature padaju samouvjerenost maturanata i njihova procjena šansi da će uspješno položiti ispite. Kao najčešće simptome vezane uz stres spominju neprestano razmišljanje o rezultatima, poteškoće u koncentraciji, rastresenost, nemir i česte promjene raspoloženja. U izjavi psihologinje iz Sarajeva Vedrane Rebić, do smrti mladih ljudi, u ovom slučaju maturanata, može dovesti kontinuirani stres, zanemareno zdravstveno stanje, kako psihičko tako i fizičko, a također treba voditi računa o zanemarivanju obiteljskih povijesti bolesti ili, bolje rečeno, nasljednih bolesti. – Mala je vjerojatnost da se tako iznenadne smrti dogode slučajno, bez ovih elementa koje sam navela, kazala je dr. Vedrana Rebić. I sarajevski liječnik dr. Miroslav Durić smatra kako je genetika važan čimbenik kada se o tome govori, ali isto tako naglašava da se neke stvari mogu spriječiti redovitim pregledima.