Novi predsjednik Federacije Marinko Čavara zalaže se za podjelu države na četiri dijela

Novoizabrani predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara u intervjuu za bh. izdanje Večernjeg lista kazao je kako će u fokusu njegovog rada sljedeće četiri godine biti stabilizacija odnosa u Federaciji BiH.

– Treba omogućiti da imamo legitimne narodne predstavnike na svim pozicijama. I ovaj mandat vlasti treba iskoristiti za definiranje ustavnog okvira koji će spriječiti devijacije Ustava ili zakona, te da sustav može odgovoriti hitno, a ne da čekamo izborni ciklus kako bi se ispravilo neustavno i nezakonito formiranje vlasti – kazao je Čavara.

Dodao je kako se paralelno s tim treba tražiti rješenje za popravljanje gospodarske situacije i otvaranja novih radnih mjesta.

Kada je u pitanju formiranje Vlade Federacije BiH, Čavara je kazao kako je šest ministarskih mjesta minimum na kojem će stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora BiH inzistirati.

Na pitanje hoće li HDZ BiH i stranke Hrvatskog narodnog sabora u pregovorima o uspostavi vlasti tražiti preustroj zemlje i novo teritorijalno uređenje, novi predsjednik Federacije BiH rekao je kako je postojeće stanje neodrživo te se stoga moraju tražiti nova rješenja.

– Smatramo kako je potreban preustroj BiH u četiri federalne teritorijalno-administrativne jedinice. Mnogi koji ne žele rješenje to nazivaju podjelom. No, istina je da bi to vodilo snaženju države i osiguranju jednakih prava svim građanima, ali i konstitutivnim narodima, te nacionalnim manjinama – istaknuo je Čavara.

On se osvrnuo i na probleme branitelja, kazavši kako će stranke HNS-a BiH tražiti poništenje svih nezakonitih i neustavnih revizija, a dodatno će tražiti da se provede revizija nezakonitih korisnika braniteljskih prava.