Podignuta optužnica protiv psihologa iz okolice Imotskog: uzeo od firme pozajmicu od 902 tisuće kuna, ali je nikada nije vratio

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv 51-godišnjegIvana Karina iz Grubina kod Imotskog zbog kaznenog djela zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Karina, inače po struci profesora psihologije koji je trenutačno zaposlen u Njemačkoj, tereti se da je tijekom 2015. godine kao član uprave trgovačkog društva “Factum Opus” d.o.o. Glavina Donja oštetio to društvo za iznos od 902 tisuće kuna.

U opisu kaznenog djela koje mu se stavlja na teret stoji da je optuženi od 1. siječnja 2010. do 31. prosinca 2013. od “Factum Opusa” uzeo novac na ime kratkoročnih pozajmica u ukupnom iznosu od četiri milijuna i 818 tisuća kuna a da Društvu nije dao jamstva za povrat duga, te da je neistinito prikazao u poslovnim knjigama Društva kako je osobno platio dug Društva prema obrtu “Milardović” u iznosu od 376 tisuća kuna i obrtu “Tea-mont” u iznosu od 560 tisuća kuna te tako umanjio potraživanja “Factum Opusa” d.o.o. prema njemu po osnovi pozajmica. Time je Karin u svoju korist, a na štetu Društva, umanjio potraživanje društva prema sebi u iznosu od 902 tisuće kuna, dok je preostali dio vratio kroz asignaciju.

Tijekom istrage koja je protiv Karina otvorena u svibnju prošle godine on priznaje da je od “Factum Opusa” uzimao kratkoročne pozajmice u velikom iznosu, od čega je veći dio vratio. Što se tiče iznosa od 902 tisuće kuna koji nije vraćen, Karin kaže kako ga on nije uzeo i zadržao sa sebe, nego da je u situaciji kada je Društvo upalo u poslovne teškoće zbog jamstva Hypo banci tim novcem isplaćivao plaće radnicima i kupovao opremu s namjerom organiziranja proizvodnje radnih strojeva viljuškara.

Priznao je i da je obveze svoje firme plaćao gotovinom mimo poslovnog računa. Karin stoga smatra da nije počinio kazneno djelo za koje je i optužen jer nije imao namjeru oštetiti svoje Društvo kojemu je bio i direktor i nije sebi pribavio nikavu protupravnu imovinsku korist.

Što se tiče neistinitog knjiženja povrata svog duga s osnova pozajmica s potraživanjima obrta “Tea-mont” i “Milardović”, Karin se brani kako je tu došlo do nesporazuma u razgovoru s njegovim knjigovođom Antom Žužulom, kojemu je izjavio kako je u vezi s tim dugovima sve riješeno, misleći pri tome na nastup zastare potraživanja, a ne da bi Karin podmirio te dugove, ali ga je računovođa krivo razumio i u knjige upisao kako je Karin osobno podmirio dugove, nakon čega je to prebio s njegovim dugovanjima prema Društvu.

Kad su shvatili što su učinili, ispravili su podatke u poslovnim knjigama. Nakon toga je počeo Karinov kazneni progon, ali su zaboravili reći da su podatke ispravili tek kada je kriminalističko istraživanje ovog slučaja već počelo.