Porezna uprava najavila blokade, SKB Mostar ponovno na udaru?!

Prošli tjedan, kako smo već i pisali, u županijske ispostave Porezne uprave FBiH stigao je ponovni naputak o daljnjim aktivnostima ove institucije, koji bi ponovno trebao dovesti do blokade računa onim institucijama koje nisu izmirile svoja dugovanja.

Među dužnicima se ovaj put nalaze i javna poduzeća, općine, županije, pa i bolnice.

Prije nešto manje od 4 mjeseca Porezna uprava krenula je s blokadom računa dužnicima, a među njima se našla i Sveučilišna klinička bolnica Mostar. U tih nekoliko dana bio je onemogućen i popravak aparata koje pacijente održavaju na životu, pa se situacija u SKB-u Mostar dodatno pogoršala.

Stvar ne bi bila toliko čudna da su i druge bolnice koje također duguju novac, blokirane. Međutim, blokada SKB-a Mostar potegla je brojna pitanja za sobom, kao npr, zašto se prinudna naplata javnih prihoda vršila selektivno? Ukoliko svi duguju, svi su dužni platiti i biti blokirani. Nejasnoće su ostale i 4 mjeseca poslije, a ponovno se šuška o blokadi SKB-a. Stižu blagdani u grad na Neretvi, ali i ne tako dobro vijesti…

Naime, u poslanom naputku se podsjeća da je istekao rok odluke Vlade FBiH kojim su bile obustavljene sve aktivnosti na naplati javnih prihoda te da se od 12.11. 2016. ponovno kreće s tim aktivnostima. Na županijskim uredima je prvenstveno da načine popise svih dužnika kod kojih je bila obustavljena prinudna naplata po zaključku Vlade FBiH.

“Među tim aktivnostima je i analiziranje ranije poduzetih mjera prinudne naplate prije obustave postupka i nastavak poduzimanja daljnjih mjera. To podrazumijeva donošenje rješenja o obustavi transakcija preko računa poreznog obveznika, osim onih koje su usmjerene na plaćanje dužnih poreznih obveza, rješenja o naplati porezne obveze iz novčanih sredstava, kao i sve druge propisane mjere prinudne naplate ili zaključivanje sporazuma”, navodi se u dopisu poslanom županijskim poreznim uredima.

U naputku je također jasno definirano s kojim i kakvim posljedicama će se porezni obveznici nositi ukoliko ne izmire svoja dugovanja.

“Ako porezni obveznici ne izmire svoja dugovanja i ne zaključe sporazum o plaćanju duga u ratama, primijenit će se sve raspoložive mjere prinudne naplate uključujući i prodaju imovine, odnosno sve mjere prinudne naplate propisane Zakonom o poreznoj upravi FBiH i pravilnikom o procedurama prinudne naplate poreznih obveza”, navodi se u spomenutom dopisu Porezne uprave FBiH.

Također, podsjetili su i svoje županijske urede kako se spomenute mjere moraju provoditi i o istima podnositi izvješća, te su upozorili kako je do sada bilo odstupanja u aktivnostima određenih područnih ureda.

Dakle, prinudna naplata javnih prihoda ponovno kreće, a mostarska bolnica izgleda ponovno je na udaru Porezne uprave.

Hoće li i ovaj put blokada biti selektivna, ili će se posegnuti za nekim zakonskim, jednakim za sve, mjerilima?

Bilo kako bilo, građanima Mostara u nadolazećem razdoblju definitivno ne treba ponovljeni scenarij iz srpnja