Ružići: Služena sv. Misa u obnovljenoj kapelici posvećenoj Kraljici Mira (FOTO)

Pred svetkovinu Velike Gospe, u Gornjoj Mahali u Ružićima služena je sv. Misa u obnovljenoj kapelici posvećenoj Kraljici Mira.

Svečanost je započela okupljanjem mještana iz Gornje Mahale i župe, a sv. Misu predvodio je fra Andrija Nikić.

Fra Andrija se u svojoj propovijedi osvrnuo i na samu povijest ovog mjesta.

Bivši ružićki župnik fra Petar Bakula je davne 1867. godine napisao da je župa Ružići jedna od najstarijih u Hercegovini. Ta župa obuhvaćala je današnje Ružiće, Tihaljinu, Drinovce, Grude, dio Ledinca, Grljevića, Klobuka i Raskrižje. Na tom području u pred tursko vrijeme postojalo je desetak crkava. A na Policama je bio i franjevački samostan. Nakon turske okupacije uslijedilo je rušenje crkava i samostana, ubijanje fratara i katolika, te potpuna okupacije cijelog područja. Dotadašnji vlasnici postaju raja. Takvo stanje trajalo punih 412. godina. Međutim, preživjeli fratri su se s vjernicima snalazili i živjeli s nadom u konačno oslobođenje. Središte njihova okupljanja bila je Bristovica.

To središte je bilo za nedjelje i svetkovine, ali za dijeljenje sakramenata na ovom prostranstvu postojale su kapelice. U tim kapelicama dijelili su se, redovito gotovo svi sakramenti. U dogovoreno vrijeme, fratar bi dojahao na konju, vjernici bi se okupili oko kapelica i primali odgovarajuće sakramente. Fra Petar Bakula 1867. piše: „U ovoj župi ima ograđenih katoličkih grobalja s kapelicama“.

Jedna od tih kapelica bila je i na ovom području.

„Na ovome mjestu, prije 76 godine posljednju misu je proslavio fra Sebastijan Lesko. Tada je, kako su mi svjedočili sugovornici, rekao je fra Andrija, zavladalo je nevrijeme i vjetar je odnio s oltara posvećenu hostiju.“ Nakon tog nemilog događaja fra Sebastijan i župnici više nisu slavili mise u bivšoj kapelici. S vremenom je i ta kapelica sravnjena sa zemljom.

Godine 2013. mještani Ružića su uz pomoć Općine i nekoliko firmi obnovili ovu kapelicu. U kapelici se nalazi kip Kraljice Mira i franjevački križ. Ovo je postalo zavjetno susretište Ružićana i susjeda.