U krcatom širokobriješkom kinu održan simpozij o smilju

Smilje je definitivno ove godine veliki hit u Hercegovini! Tome svjedoče brojne plantaže diljem ovog kraja, a iz dana u dan sve je više uzgajivača. Obitelji se ujedinjuju i zajedno kreću u uzgoj, gospodarstvenici, pojedinci i mnogi drugi, sve svoje kapacitete sve više ulažu u smilje.

Nedavno je objavljen i podatak koji kaže: Ako cijelu Hercegovinu zasadite smiljem, zadovoljit ćete samo 10 posto tržišta.

Koliko je hit smilje, svjedoči i simpozij ”Plantažni uzgoj i destilacija smilja u Hercegovini” održan u četvrtak u nikad ispunjenijem širokobriješkom kinu Borak. Simpozij je organizirala Udruga Natura u suradnji s Gradom Širokim Brijegom, a s obzirom koliki je interes pobuđen, ne sumnjamo da će sve ovo predavanje ponoviti.

Simpozij je obraćanjem otvorio gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević koji je i sam najavio mogućnost pokrećanaj uzgoja smilja sa svojom obitelji. O ovoj temi govorili su stručnjaci i profesori Agronomskog i prehrambeno tehnološkog fakultet Sveučilišta u Mostaru i Agromediteranskogi fakulteta iz Mostara. Također bilo je riječi i o tehnologiji plantažnog uzgoja smilja…

Prof. dr. sc. Ahmed Džubur je okupljenima objasnio stvari oko trenutnog stanja na tržištu smilja, rekavši da kad bi i cijelu Hercegovinu transformirali i posadili smiljem to ne bi bilo niti blizu dovoljno da zadovolji potrebe glavnih euro kompanija koje se bave proizvodnjom eteričnog ulja i sličnih stvari.

”Hercegovina je Bogom dana zemlja za uzgoj smilja, a analize su pokazale da smo u samom svjetskom vrhu po uvjetima za uzgoj – jedino otok Cres ima kvalitetnije uvjete za uzgoj.

Džubur također smatra da će smilje preporoditi Hercegovinu. Ono može uspijevati od 0 do 600 metara nadmorske visine, a pod nekim uvjetima i do 800 metara nadmorske visine.

www.jabuka.tv