GSS Grude je završio jednu od težih obuka na avanturističkim sadržajima parka Peć Mlini iz dijela sportskog penjanja, zip line i via ferate.

-Ekipa naše stanice prošla je cijelu dionicu via ferate iznad izvorišta Tihaljine. Bili smo prva organizirana skupina koja je prošla cijelu feratu i uvjerili se koliko je atraktivna i zahtjevna.

Po završetku ove obuke 6 članova stanice GSS Grude su postali službeni vodiči u Avanturističkom parku Peć Mlini.

Ovaj vikend je otvaranje ovog parka i radujemo se svim posjetiteljima.

Ovim putem se zahvaljujemo Extreme Sports clubu Scorpio, posebno našem instruktoru Edinu Durmi, navode iz GSS-a Grude.

Hercegovina Adventure Week, koji se održava u sklopu projekta Adriatic Canyoning, počet će u petak, 27. rujna, u Širokom Brijegu, a tom prilikom obilježit će se i Svjetski dan turizma.

Kako se navodi u najavi, gostima će biti prikazani promotivni filmovi nastali tijekom provedbe projekta, čiji je glavni cilj osnaživanje i diversifikacija turističke ponude u Jadranskom zaleđu, kroz prekogranični pristup na lokalitetima kanjona Borak (grad Široki Brijeg) i Peć Mlini (općina Grude) u Bosni i Hercegovini, kanjona Zrmanja (grad Obrovac) i kanjona Čikola (grad Drniš) u Hrvatskoj, te planini Orjen (grad Herceg Novi).

Prisutnima će se obratiti projekt menadžer Ivo Pavković, gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević i načelnik Gruda Ljubo Grizelj.

Nakon uvodnih obraćanja i prikazivanja promotivnih filmova, na temu aktivnog turizma predavanje će održati stručnjakinja za razvoj aktivnog turizma Iva Bencun iz Zadra.

Hercegovina Adventure Week nastavlja se u subotu adrenalinskim aktivnostima – kanjoning i sportsko penjanje u kanjonu Borak, te via ferratua, zip-line u Peć Mlinima i slobodno penjanje u Ravlića pećini.

Nedjelja je predviđena za obilazak izvora rijeke Tihaljine, Hidrocentrale, Ravlića pećine, Vidikovca u Peć Mlinima, kao i ostalih prirodnih ljepota kojima obiluje ovo područje Hercegovine.

Projekt Adriatic Canyoning, ukupne vrijednosti 1.879.251,32 eura, financiran je iz INTERREG IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska- Bosna i Hercegovina- Crna Gora 2014-2020.

Cilj je projekta omogućiti bolje upravljanje i održivo korištenje prirodne i kulturne baštine kroz izradu modela za bolje upravljanje, te opremanje i promociju navedenih lokaliteta.

Vodeći partner projekta je grad Široki Brijeg, a projektni partneri su općina Grude, gradovi Obrovac i Drniš iz Hrvatske, te Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA iz Hrvatske, kao i Agencija za razvoj i izgradnju Herceg Novog AZIR iz Crne Gore.

Projekt je započeo 1. srpnja 2019. godine, a završava 31. prosinca 2019. godine, navode organizatori.